Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Rusia din cauză că a blocat diverse site-uri, în special publicații de opoziție, relatează AFP.
Internetul este ”un instrument esențial în exercitarea dreptului la libera exprimare”, subliniază brațul judiciar al Consiliului Europei (CoE) cu sediul la Strasbourg, scrie News.ro
În această hotărâre, în care se pronunță cu privire la patru cazuri, Curtea ”constată că dispozițiile legii ruse privind informația, utilizate pentru a bloca site-uri de web, au produs efecte excesive și arbitrare și nu au furnizat garanții adecvate împotriva abuzurilor”.
Judecătorii CEDO au hotărât în unanimitate că, în cele patru dosare, se încalcă articolul 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, are protejează libertatea de exprimare.
”Măsurile care blochează accesul la site-uri de web constituie o atingere adusă drepturilor reclamanților de a comunica informații și dreptului publicului de a le primi”, stabilesc ei.
CEDO a fost sesizată în perioada 2013-2015 de diverși proprietari ai unor site-uri la care autoritățile ruse au blocat accesul.
Măsurile impuse erau diferite în funcție de site-uri.
Unul dintre aceste site-uri, de editare digitală, a fost blocat ”colateral”, din cauză că adresa sa IP era aceeași cu a unui site care republica povești populare despre canabis și pe care justiția rusă voia să-l închidă.
Alte site-uri au fost blocate ”excesiv”, ca un site care nu putea fi accesat în întregime din cauza unei singure pagini vizate, în pofida faptului că pagina respectivă a fost retrasă.
De asemenea, mai multe publicații de opoziție au fost blocate ”angro”, din cauza faptului că acopereau un anumit tip de informații.
”O asemenea blocare globală este o măsură extremă, comparabilă cu interzicerea unui ziar dau unui post de televiziune, și necesită o justificare distinctă”, stabilește Curtea.
În afară de cheltuieli de judecată, CEDO condamnă Moscova să plătească fiecăruia dintre cei patru reclamanți despăgubiri în valoare de 10.000 de euro.