Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunță lansarea investiției de 130 de milioane de euro pentru construirea Hub-ului de hidrogen al României #RoHydroHub, care vizează dezvoltarea aplicațiilor industriale ale hidrogenului și mobilitatea.
Hub-ul acoperă 3 paliere principale de activitate:
- crearea unei baze experimentale de ultimă generație;
- realizarea activităților de cercetare, dezvoltare și inovare;
- transfer tehnologic către 9 IMM-uri.
„Am pornit motorul pe hidrogen al economiei și cercetării românești. Am oferit companiilor românești oportunitatea de a se implica în manufacturarea/dezvoltarea de sisteme pentru întregul lanț tehnologic generare-distribuție-stocare-utilizare al Hidrogenului. Generăm astfel valoare-adăugată și dezvoltăm companii high-tech”, a declarat ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Bogdan Ivan.
#RoHydroHub este un proiect integrat, care include toate etapele de dezvoltare:
- cercetare aplicativă și modelare matematică pentru rezolvarea tuturor barierelor tehnologice;
- optimizarea proceselor de manufacturare prin digitalizare, pentru producția la scară mare de pile de combustibil și electrolizoare;
- asigurarea transferului tehnologiilor inovative generate prin proiect în economie.
Cercetarea va fi realizată la ICSI Râmnicu Vâlcea, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, care vor gestiona fonduri de 51 de milioane de euro pentru dotarea cu echipamente și tehnologii de ultimă generație. Mai departe, cei 3 parteneri vor identifica cele mai bune soluții tehnice de producție, stocare și transport al hidrogenului.
#RoHydroHub va genera 12 brevete de invenție, va crea zeci de noi locuri de muncă înalt specializate în cercetare, iar 10 companii românești vor primi tehnologii și cunoștințe inovative.
Finanțarea de 130 milioane de euro se realizează prin fondurile europene din Acțiunea 1.2 “Sprijin pentru proiecte în domeniul tehnologiilor avansate prin crearea de hub-uri de inovare în domenii de interes strategic” din Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF). Folosirea tehnologiei hidrogenului face parte din tranziția europeană către soluții energetice inovatoare și mai puțin poluante.