Windows 10 este în sfârșit disponibil în varianta oficială, iar primele impresii ale celor care au testat sistemul sunt predominant pozitive: noul sistem de operare al celor de la Microsoft îmbină cele mai bune caracteristici ale versiunilor precedente, renunțând în același timp la unele dintre cele mai detestate elemente ale Windows 8. Însă foarte puține lucruri sunt perfecte, iar Windows 10 nu face nici el excepție.
PC World a identificat șase din cele mai utile funcții și programe ale Windows 10, dar și câteva dintre caracteristicile mai puțin atrăgătoare ale noului sistem de operare.
Întâi părțile bune:
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Meniul Start
Windows 10 se revanșează pentru necazurile pricinuite utilizatorilor de Windows 8 prin renunțarea la meniul clasic de Start și reintroduce meniul și butonul pornire/oprire în colțul din partea stângă a ecranului, oferind totodată opțiunea de a păstra sau renunța la interfața folosită în Windows 8. De asemenea, utilizatorii pot alege să combine meniul de Start cu dalele interfeței Windows 8.
Fiecare aplicație Windows Store cu fereastra ei
După cum probabil știți, Microsoft nu a renunțat la aplicațiile Windows Store, însă acestea nu se mai deschid pe tot ecranul ca la Windows 8, ci în ferestre separate. Mai mult, aplicațiile au fost îmbunătățite pentru PC și au fost configurate pentru navigarea cu ajutorul mouse-ului.
Cortana
Cortana, asistentul virtual creat de Microsoft pentru telefonul mobil, va sta de acum și la dispoziția utilizatorilor de PC-uri, fiind gata să răspundă diverselor întrebări privind aplicațiile calculatorului și să ofere asistență la căutare. Cortana răspunde atât la comenzi vocale, cât și la cereri tastate.
Edge
Noul browser de la Microsoft, care va înlocui în cele din urmă Internet Explorer, promite să fie mai rapid decât Google Chrome. Microsoft Edge oferă câteva surprize utilizatorilor, una dintre acestea fiind apariția asistentului virtual Cortana într-o fereastră pop-up în timpul căutărilor pe web pentru a face navigarea mai ușoară.
Xbox
Windows 10 vine la pachet cu aplicația integrată Xbox, care permite utilizatorilor de console Xbox One să interacționeze cu prietenii direct de pe ecranul calculatorului personal și chiar să transfere jocurile de pe consolă pe PC și tabletă cu ajutorul funcției streaming.
Funcția Continuum
Continuum adaptează interfața sistemului de operare la dispozitivul folosit, aceasta putând fi configurată atât pentru PC, cât și pentru tablete.
Și părțile mai puțin bune:
Dispare Windows Media Center
Microsoft a renunțat să ofere suport integrat pentru redarea DVD-urilor încă de la apariția Windows 8, însă utilizatorii puteau să cumpere separat aplicația Windows Media Center. Odată cu lansarea Windows 10, aplicația dispare cu totul, iar cei ce doresc să se uite la un DVD au nevoie de un program separat. Microsoft a anunțat totuși că va oferi o aplicație gratuită pentru redarea de DVD-uri în Windows 10, însă varianta actuală necesită îmbunătățiri.
Wi-Fi Sense
Funcția Wi-Fi Sense a fost introdusă pentru prima oară pe Windows Phone 8.1 și permite partajarea parolei de acces la internet cu persoanele din lista de contacte, acestea putându-se conecta automat la rețea. Includerea funcției Wi-Fi Sense în sistemul de operare Windows 10 a creat îngrijorare în rândul utilizatorilor în privința securității datelor personale, în ciuda asigurărilor date de Microsoft, care a insistat că datele sunt codificate și nu există un schimb direct al parolei între dispozitive. Vestea bună este că Windows 10 permite dezactivarea acestei funcții.
Actualizări obligatorii pentru Windows
O altă caracteristică nu tocmai benefică pentru utilizatorii de Windows 10 este obligativitatea instalării actualizărilor trimise de Microsoft. Opțiunea care permitea filtrarea sau blocarea actualizărilor va fi disponibilă numai pentru edițiile Windows 10 Professional și Enterprise.