WhatsApp a fost atacată cibernetic în acest an pentru spionarea unor înalți oficiali guvernamentali din state aliate ale SUA, potrivit unor persoane apropiate unei investigații a companiei de mesagerie, transmite Reuters.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Sursele au spus că o parte ”semnificativă” a victimelor sunt oficiali guvernamentali și militari de rang înalt, din cel puțin 20 de țări de pe cinci continente, scrie News.ro.
Atacarea cibernetică a smartphone-urilor aparținând unui grup mai mare de oficiali guvernamentali decât s-a anunțat inițial sugerează că această acțiune ar putea avea consecințe politice și diplomatice extinse.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
WhatsApp a dat marți în judecată compania israeliană dezvoltatoare de softuri pentru hacking NSO Group.
WhatsApp, divizie a Facebook, acuză că NSO Group a construit și vândut o platformă de haking care a exploatat o lacună software a a serverelor deținute de WhatsApp, pentru a-și ajuta clienții că atace cibernetic telefoanele a cel puțin 1.400 de utilizatori.
În timp ce nu este clar cine a folosit softul pentru a ataca telefoanele oficialilor, NSO afirmă că vinde softul pentru spionaj numai clienților guvernamentali.
O parte dintre victime sunt din Statele Unite, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Mexic, Pakistan și India, au declarat persoane apropiate investigației. Reuters nu a putut afla dacă victimele din aceste țări includ și oficiali guvernamentali.
Dezvăluirea a avut loc în timp ce peste 12 jurnaliști indieni și activiști ai drepturilor omului au declarat joi că au fost și ei ținta spionajului.
NSO nu a răspuns imediat solicitării de comentarii. Anterior, NSO a negat orice ilegalitate, afirmând că produsele sale au rolul doar de a ajuta guvernele să prindă teroriști și infractori.
În ultimii câțiva ani, cercetători în domeniul securității cibernetice au aflat că produsele NSO sunt folosire împotriva unei game largi de ținte, inclusiv a protestatarilor din țări cu conduceri autoritare.
Un grup de cercetări independent numit CitizenLab, care colaborează cu WhatsApp, a anunțat că cel puțin 100 de victime sunt jurnaliști și dizidenți, nu infractori.
WhatsApp a anunțat că în această săptămână a trimis notificări utilizatorilor afectați.
”Se știe că multe tehnologii destinate investigațiilor efectuate de autoritățile care aplică legea sunt folosite pentru spionaj între state și politic”, a declarat John Scott-Railton, cercetător senior la CitizenLab.
Înainte de a anunțat victimele, WhatsApp a comparat lista cu persoanele țintite cu solicitările autorităților pentru informații legate de investițiile penale, cum ar fi cazuri de terorism sau exploatarea copiilor. Dar compania nu a găsit vreo suprapunere, a spus o persoană apropiată situației. Guvernele pot face solicitări de informații la WhatsApp, prin intermediul unui portal online creat de companie.
WhatsApp nu a identificat clienții NSO Group, care au ales țintele.