Autoritățile judiciare americane au anunțat că au desființat - cu ajutorul mai multor state, inclusiv a României - o rețea internațională de piraterie informatică numită Qakbot, care a infectat peste 700.000 de computere din întreaga lume și le-a costat pe victime zeci de milioane de dolari în total, transmite AFP.
Operațiunea internațională de neutralizare a infrastructurii acestei rețele a fost realizată în cooperare cu autoritățile polițienești și judiciare din Franța, Regatul Unit, Germania, Țările de Jos, România și Letonia, a precizat într-o conferință de presă la Los Angeles procurorul federal Martin Estrada, care a anunțat totodată confiscarea a 8,6 milioane de dolari în criptomonede, arată Agerpres.
Parchetul din Paris a confirmat într-un comunicat de presă participarea Franței, Germaniei și Olandei la această operațiune care a avut loc la 26 august. Din cele peste 700.000 de dispozitive piratate, 26.000 se aflau în Franța, conform aceleiași surse, și peste 200.000 în Statele Unite, a indicat poliția federală americană.
Proliferarea calculatoarelor piratate de Qakbot, lansată în 2008, a făcut din această rețea "malware-ul preferat al infractorilor cibernetici din întreaga lume", a explicat Estrada.
În ultimele 18 luni, operațiunile de piraterie informatică facilitate de Qakbot au costat victimele în total 58 de milioane de dolari sub formă de răscumpărări.
Printre companiile vizate din Statele Unite, Estrada a menționat o companie de inginerie energetică, companii de servicii financiare, de distribuție de alimente și un producător de echipamente de apărare, fără a le identifica.
De asemenea, procurorul american nu a făcut referire nici la suspecți, nici la eventuale arestări, subliniind că ancheta este în desfășurare.