Utilizarea ''problematică'' a rețelelor sociale, în creștere în rândul tinerilor europeni. 28% dintre adolescenții români, afectați

Utilizarea ''problematică'' a rețelelor sociale, în creștere în rândul tinerilor europeni. 28% dintre adolescenții români, afectați
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 09:53

Utilizarea "problematică" a rețelelor sociale este în creștere în rândul tinerilor europeni, care sunt, de asemenea, mai expuși riscului de a dezvolta o dependență de jocuri, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite AFP.

"Avem nevoie de acțiuni imediate și susținute pentru a ajuta adolescenții să pună capăt utilizării potențial dăunătoare a rețelelor sociale, care s-a demonstrat că duce la depresie, agresiune, anxietate și rezultate școlare slabe", a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Vicepreședinte ANCOM, prezentat \ CITEȘTE ȘI FOTO Vicepreședinte ANCOM, prezentat "celui mai inteligent și bogat om al planetei": Obiectivul meu a fost unul clar - România

În 2022, 11% dintre adolescenți (13% dintre fete și 9% dintre băieți) prezentau semne de utilizare problematică a rețelelor sociale, comparativ cu doar 7% cu patru ani înainte, conform datelor obținute de la 280.000 de persoane tinere, în vârstă de 11, 13 și 15 ani din 44 de țări din Europa, Asia Centrală și Canada.

Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale dependenței: incapacitatea de a controla utilizarea excesivă, sentimentul de lipsă și abandonarea altor activități în favoarea rețelelor sociale și consecințe negative ale utilizării excesive în viața de zi cu zi, scrie Agerpres.

Acest fenomen este cel mai răspândit în rândul adolescenților români de 13 și 15 ani, afectându-i pe 28% dintre aceștia. La polul opus, fenomenul este cel mai puțin prezent în rândul adolescenților olandezi (3%).

O altă sursă de îngrijorare, o treime dintre adolescenți joacă jocuri online zilnic, iar 22% dintre ei timp de cel puțin patru ore, a remarcat OMS care a precizat că din întreaga cohortă, 12% dintre adolescenți prezintă un comportament problematic în ceea ce privește jocurile (16% dintre băieți și 7% dintre fete).

Platforma X pregătește o schimbare care s-ar putea să le creeze neplăceri utilizatorilor CITEȘTE ȘI Platforma X pregătește o schimbare care s-ar putea să le creeze neplăceri utilizatorilor

"Este esențial să luăm măsuri pentru a-i proteja pe tineri, astfel încât aceștia să poată naviga în peisajul digital în siguranță și să poată face alegeri informate în ceea ce privește activitățile lor online, maximizând beneficiile și minimizând în același timp riscurile pentru bunăstarea lor mentală și socială", a declarat o reprezentantă a OMS pentru Europa, Natasha Azzopardi-Muscat, citată într-un comunicat.

Agenția ONU a subliniat, însă, și avantajele utilizării responsabile a rețelelor sociale, în special legătura dintre cei care împărtășesc aceleași pasiuni și interese.

Potrivit datelor, 36% dintre tineri au declarat că sunt în contact digital constant cu prietenii lor, acest procent crescând la 44% în rândul adolescentelor de 15 ani.

Tinerii "trebuie să domine rețelele sociale și să nu lase rețelele sociale să îi domine", a subliniat Azzopardi-Muscat.

OMS recomandă autorităților naționale să îmbunătățească mediile digitale și măsurile educaționale pentru a le permite tinerilor să navigheze în deplină siguranță în lumea digitală. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rețele sociale
romania