Start-up-ul OneWeb din Londra plănuiește lansarea a șase sateliți, parte a unui proiect în valoare de mai multe miliarde de lire sterline care are ca scop facilitarea accesului la internet în orice parte a lumii, scrie BBC.
Lansarea de miercuri, din Guyana Franceză, cu ajutorul unei rachete Soyuz, este programată să aibă loc la ora locală 18.37, scrie News.ro.
Cea mai importantă sarcină a platformelor este de a asigura frecvențele necesare pentru a retransmite conexiunile viitoarei rețele de internet.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Și Comisia Europeană atenționează: Măsurile Guvernului cresc riscul ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România. Câștigul bugetar pe termen scurt se va risipiDacă totul decurge conform planului, OneWeb va începe faza operațională amplă spre finalul anului. Astfel, la fiecare lună va fi lansată câte o rachetă Soyuz care va duce până la 36 de sateliți.
Pentru a realiza acoperirea totală va fi nevoie de 650 de unități pe orbită.
„Vom conecta mulți oameni care momentan nu sunt contectați. Vom începe prin a ne concentra pe școli, nave, avioane, care nu au acces la fibra optică”, a explicat Adrian Steckel, CEO OneWeb, pentru BBC News.
Bazele companiei au fost puse de antreprenorul american în telecomunicații Greg Wyler, care a mai înființat O3b (one three billion - referință la cele trei miliarde de oameni de pe planetă care nu sunt conectați la internet).
O3b operează o flotă de 16 sateliți care se află deasupra Ecuatorului, la o altitudine de 8.000 de kilometri.
OneWeb este un proiect mai ambițios al lui Wyler - o rețea mai densă de sateliți care se va afla la doar 1.200 de kilometri deasupra Pământului.
Apropierea sateliților, puterea lor mare - peste 1 terabit pe secundă - și acoperirea globală promit să transforme furnizarea de internet pentru cei care nu sunt în prezent deserviți.
Partenerii OneWeb, precum Airbus, Qualcomm, Virgin Group, Hughes și SoftBank, îi împărtășesc viziunea.
Tehnologia implicată în crearea și lansarea de sateliți este mai puțin scumpă decât în urmă cu câțiva ani, iar un număr mare de sateliți necesari pentru o rețea reduc costul. Fiecare satelit costă în jur de 1 milion de dolari.
Pe orbită se află în prezent aproximativ 2.000 de sateliți, la diferite altitudini.