UE, prima din lume care gestionează utilizarea AI printr-o lege de referință

UE, prima din lume care gestionează utilizarea AI printr-o lege de referință
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mai 2024

Săptămâna trecută, statele membre ale UE au adoptat legea istorică privind inteligența artificială, prima legislație din lume care abordează această tehnologie de ultimă oră. Acum că faza legislativă s-a încheiat, European Newsroom prezintă cu ce provocări se vor confrunta țările atunci când vor transpune aceste norme fără precedent în legislația națională.

Săptămâna trecută, miniștrii UE au aprobat în unanimitate Legea privind inteligența artificială (Artificial Intelligence Act - AI Act), o nouă lege de referință care reglementează utilizarea acestei tehnologii transformatoare în situații de "risc ridicat", cum ar fi aplicarea legii și ocuparea forței de muncă, scrie Agerpres.

Companiile românești sunt codașe în UE la utilizarea tehnologiilor din domeniul Inteligenței Artificiale CITEȘTE ȘI Companiile românești sunt codașe în UE la utilizarea tehnologiilor din domeniul Inteligenței Artificiale
Urmărește-ne și pe Google News

"Adoptarea legii privind IA este o etapă importantă pentru Uniunea Europeană. Această lege revoluționară, prima de acest tip din lume, abordează o provocare tehnologică globală care creează, de asemenea, oportunități pentru societățile și economiile noastre", a declarat Mathieu Michel, secretar de stat belgian pentru digitalizare.

La nivel global, inteligența artificială este, de asemenea, urmărită îndeaproape. Săptămâna trecută, mai mult de o duzină de țări și unele dintre cele mai mari firme de tehnologie din lume s-au reunit la Seul pentru un summit pe tema inteligenței artificiale, organizat în colaborare de Regatul Unit și Coreea de Sud. Aceștia s-au angajat să coopereze împotriva pericolelor potențiale ale IA, inclusiv capacitatea acesteia de a se sustrage controlului uman.

Regulamentul UE permite sau interzice utilizarea inteligenței artificiale în funcție de riscul pe care îl generează pentru oameni și identifică sistemele cu risc ridicat, care pot fi utilizate numai dacă se demonstrează că respectă drepturile fundamentale.

Ce tip de AI este vizată de lege?

Vor fi interzise sistemele de inteligență artificială pentru clasificarea biometrică pe baza convingerilor politice, religioase, filozofice sau a rasei și a orientării sexuale. Sistemele care clasifică oamenii pe baza comportamentului sau a caracteristicilor personale sau AI capabile să manipuleze comportamentul uman vor fi interzise.

De asemenea, vor fi interzise sistemele de extindere sau de creare de baze de date faciale capturate fără discriminare prin intermediul internetului sau al înregistrărilor audiovizuale. Cu toate acestea, regulamentul permite excepții, astfel încât forțele de securitate să poată utiliza camere de identificare biometrică, întotdeauna cu autorizație judiciară, de exemplu pentru a preveni o amenințare teroristă.

În plus, legea stipulează că orice conținut generat de inteligența artificială, cum ar fi textele, imaginile sau videoclipurile, va trebui să fie etichetat ca atare. Acest lucru ar trebui să contribuie la protejarea telespectatorilor de conținutul înșelător, cum ar fi deepfakes (formă avansată de manipulare digitală a conținutului media, în mod convingător, pentru a prezenta în mod eronat pe cineva ca făcând sau spunând ceva ce în realitate nu a fost făcut sau spus).

Sistemele cu risc ridicat vor trebui să obțină certificarea din partea unor organisme autorizate înainte de a putea fi introduse pe piața UE. Un nou "Birou pentru AI" va supraveghea aplicarea legii la nivelul UE. Nerespectarea regulamentului poate duce la amenzi de până la 35 de milioane de euro sau la șapte procente din veniturile anuale ale unei companii, în funcție de tipul de contravenție.

Portugalia face presiuni pentru a gestiona inteligența artificială

Comisia Europeană a propus primul proiect de lege privind AI în aprilie 2021. La momentul respectiv, Portugalia deținea președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Una dintre ambițiile guvernului portughez - care la acea vreme avea o majoritate socialistă - a fost de a promova adoptarea primei legi europene privind AI, bazată pe transparență și respectarea drepturilor utilizatorilor.

"Acordăm o mare importanță cadrului juridic pentru inteligența artificială. În acest moment, este clar că inteligența artificială este baza pentru o productivitate sporită și are un mare potențial de creștere", a declarat ministrul economiei de atunci, Pedro Siza Vieira, în ianuarie 2021.

Legea privind AI a primit deja sprijinul unei majorități de deputați în Parlamentul European în martie 2024. Cei doi raportori pentru acest dosar au fost eurodeputatul italian Brando Benifei și eurodeputatul român Dragoș Tudorache.

În urma votului unanim de marți 21 mai al miniștrilor pentru finalizarea actului privind IA, acesta trebuie să fie semnat de către președinții legislaturii UE (președintele Parlamentului și președintele Consiliului) și apoi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Apoi, din punct de vedere tehnic, acesta devine lege 20 de zile mai târziu, dar diferitele sale dispoziții vor intra în vigoare treptat în următorii doi ani.

Provocări pentru faza de punere în aplicare

Odată încheiat procesul legislativ pentru Legea privind IA, statele membre ale UE vor trebui să implementeze regulamentul în legislația națională respectivă - unii reprezentanți prezenți la reuniunea de săptămâna trecută subliniind provocările viitoare.

"Am încercat să găsim un echilibru între două abordări pentru ca inteligența artificială să se dezvolte și pentru ca, de exemplu, companiile mai mici să nu fie copleșite de birocrație, dar, în același timp, pentru ca utilizarea inteligenței artificiale în mediul european să aibă barierele sale", a declarat vicepremierul ceh pentru digitalizare și ministru al dezvoltării regionale, Ivan Bartos, care a reprezentat țara în cadrul reuniunii miniștrilor UE.

Accentul pus pe procesul de punere în aplicare a fost reluat de Ivan Ivancin, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor, Dezvoltării Regionale și Informaticii din Republica Slovacă, care a declarat că "reprezintă o oportunitate de învățare". El a adăugat că "în același timp, este important să se implementeze măsuri concrete care vor crea o bază solidă pentru dezvoltarea ulterioară".

Guvernul interimar al Bulgariei a sprijinit adoptarea legii privind IA. Directorul executiv al Asociației antreprenoriale bulgare, Dobromir Ivanov, a remarcat că legea privind IA este un pas în direcția cea bună, dar a subliniat că este important să se urmărească ce se va face de acum încolo. El a spus că implementarea nu ar trebui să fie prea restrictivă sau să distrugă companiile locale.

În cadrul unei discuții la conferința "ygeiamou 2024 - Sistemul de sănătate și provocările viitorului" de la Atena, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a vorbit despre aplicarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății. În special, el a subliniat că, atunci când se procesează datele pacienților cu ajutorul AI, de exemplu, este important să le gestionăm în siguranță.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Clienții Raiffeisen din Rusia nu vor mai putea efectua plăți în dolari CITEȘTE ȘI Clienții Raiffeisen din Rusia nu vor mai putea efectua plăți în dolari

Se caută experți în inteligență artificială

Ministrul sloven al transformării digitale, Emilija Stojmenova Duh, a avertizat asupra lipsei de experți în inteligență artificială. "În prezent, nu numai în Slovenia, ci și în Europa în general, nu avem suficienți experți calificați, așa că trebuie să lucrăm la acest aspect."

Ea consideră că experți din toate statele membre ar trebui să participe la autoritatea de reglementare a UE pentru IA, care a fost deja înființată de Comisia Europeană. Acest lucru va facilita, de asemenea, punerea în aplicare a actului în statele membre, a spus ea.

În România, construcția primului institut de cercetare în domeniul AI a început săptămâna trecută la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Institutul se va concentra pe dezvoltarea de soluții de inteligență artificială pentru domenii vitale, precum sănătatea, transporturile, securitatea cibernetică și altele, și va oferi studenților și cercetătorilor resurse de ultimă generație și șansa de a lucra la proiecte cu impact global.

Verificarea faptelor: Video cu știri false creat cu ajutorul inteligenței artificiale

Cu ajutorul inteligenței artificiale, oricine poate crea imagini sau videoclipuri false, care sunt adesea folosite pentru a induce în eroare utilizatorii de astfel de conținut - așa-numitele deepfakes. Într-un videoclip care a circulat online în februarie și martie 2024, un reporter de știri este văzut spunând că președintele francez Emmanuel Macron a trebuit să își anuleze călătoria în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski din cauza unui presupus complot de asasinare a acestuia.

Echipa de verificare a faptelor de către agenția de presă germană dpa a explicat că videoclipul este fals și că atât partea audio - vocea prezentatorului - cât și imaginile video au fost modificate cu ajutorul inteligenței artificiale. Videoclipul a circulat în mai multe limbi, inclusiv în germană. Întreaga verificare a faptelor poate fi consultată la acest link: https://dpa-factchecking.com/germany/240227-99-141274/.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
ai
lege