Tranzacția prin care omul de afaceri Adrian Tomșa, care controlează grupul Clever Media, și Digi Communications intenționează să achiziționeze compania Telekom Romania Mobile Communications a intrat în analiza Consiliului Concurenței.
Gheorghe Adrian Tomșa intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications, mai puțin o serie de active care vor fi preluate de Digi România. Activele Telekom Romania Mobile Communications pe care Digi România intenționează să le preia constau în spectru, întreaga rețea radio cu toate turnurile și echipamentele și contractele cu clienții de tip pre-paid, precizează instituția.
Luna trecută a fost anunțat că Digi Communications a încheiat un acord de principiu pentru achiziționarea companiei Telekom Romania Mobile Communications, prin intermediul unui vehicul deținut majoritar de către Digi și minoritar de către grupul Clever Media, controlat de Adrian Tomșa.
Acordul a fost anunțat concomitent atât de Digi Communications, cât și de compania elenă OTE, controlată de grupul german Deutsche Telekom.
OTE precizează că părțile au semnat un Memorandum de Înțelegere și sunt în curs de a depune documentul spre aprobare la autoritățile române competente.
În cazul în care tranzacția este finalizată, Telekom Romania Mobile urmează să rămână în piață ca operator independent de telecomunicații.
Încheierea tranzactiei este condiționată de mai multe aspecte, printre care finalizarea analizei de due diligence, obținerea aprobărilor necesare de la autorități și finalizarea și semnarea documentației aferente.
Telekom Romania este controlată de grupul elen OTE, care deține peste 99,9% din acțiuni, iar trei acțiuni sunt în proprietatea Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR). La rândul său, grupul OTE este deținut în proporție de 46% de grupul german Deutsche Telekom.
Operatorul Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote) a închis anul 2023 cu afaceri de1,29 miliarde de lei, în scădere cu 5,8% față de 2022. Rezultatul net al activității desfășurate în anul precedent a fost negativ, cifrele afișând o pierdere de 79,8 milioane de lei, de la 558 milioane de lei în 2022.
Creanțele au scăzut cu aproape 14% în cursul anului 2023, la 251,9 milioane de lei, iar datoriile datoriile totale au coborât cu 6,7%, la 938,4 milioane de lei.
Numărul mediu de salariați a coborât cu 4,4%, la 757.
CITEȘTE ȘI Nicolae Badea, fostul finanțator al Dinamo București, a vândut acțiunile deținute la Orange RomâniaPrincipalii jucători pe piața de telecomunicații mobile sunt Orange Romania, Digi Romania (fost RCS&RDS) și Vodafone Romania.