Tot mai mulți români s-au plâns autorităților că le sunt șterse abuziv postările de pe Facebook ori le sunt blocate conturile temporar, nejustificat.
În acest scop, ministrul Digitalizării a lansat o dezbatere publică prin care încearcă să adune mai multe informații și să găsească soluții, arată Știrile Pro TV.
Platformele folosite de mai mult de 10% din populația Uniunii Europene ar putea fi obligate să le permită utilizatorilor să conteste asemenea decizii.
Reprezentanții Ministerului Digitalizării spun că primesc tot mai multe sesizări de la români nemulțumiți de faptul că Facebook le-a eliminat nejustificat postări și chiar și conturi.
Cum este și cazul unui bărbat care susține că platforma i-a șters o pagină cu 55.000 de urmăritori, pe care posta poze cu animale, pe motiv că pagina ar avea conținut pornografic. Un alt utilizator spune că s-a trezit cu o postare ștearsă pe motiv că incită la ură între vampiri.
Specialiștii în domeniul digital spun că, de fapt, în spatele acestor decizii stau niște roboți care, în funcție de anumite cuvinte-cheie, aleg să păstreze ori să elimine anumite poze, clipuri sau texte.
”Evident că acei algoritmi nu cunosc limba română la perfecție și nici nuanțele limbii române. Atâta timp cât citim cu atenție termenii și condițiile platformei și ne supunem acestor termeni și condiții, trebuie să înțelegem că e parte din joc. Este o companie privată, care are interesul să ne țină cât mai mult timp acolo, să producă cât mai mult profit”, spune Dragoș Stanca, expert în media digitală și antreprenor.
CITEȘTE ȘI Ludovic Orban vrea să fie din nou premier: Asta e cea mai probabilă evoluție după Congresul din 25 septembrie”Facebook ar putea deschide un centru de suport în România pentru utilizatorii din România. O să propun asta la întâlnirea cu reprezentanții Facebook, mai repede de o lună să putem deschide dialogul”, spune Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării.
De altfel, și la nivel european se află în dezbatere un regulament care să apere dreptul de exprimare al utilizatorilor.