IOTA, operatorul unei rețele blockchain open-source, s-a asociat cu unele dintre cele mai mari companii din lume, între care Cisco Systems, Volkswagen și SamsungGroup, pentru a crea o piață globală sigură pentru date, a declarat marți co-fondatorul IOTA, David Sonstebo, transmite Reuters.
Blockchain este o tehnologie digitală care stă la baza monedei virtuale bitcoin și a dobândit notorietate datorită utilității sale în înregistrarea și urmărirea traseelor activelor la nivelul tuturor industriilor, scrie News.ro.
”Piața de date este un proiect total separat, care utilizează protocolul IOTA”, a scris Sonstebo într-un răspuns pe email adresat Reuters.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
IOTA are sediul central la Berlin.
Grupul chinez de rețele și telecomunicații Huawei participă și el la proiectul IOTA.
Proiectul are rolul să creeze o piață pentru vânzarea și achiziția de date de către companii.
Potrivit IOTA, proprietarii datelor nu au în prezent posibilitatea de a vinde sau transfera date într-o manieră sigură.
”Toate tipurile de date pot fi monetizate. Dacă ai o stație meteo care colectează date despre vânt, temperatură, umiditate și barometrice, de exemplu, le poți vinde unei entități care face cercetări în domeniul climei”, a explicat Sonstebo.
De îndată ce datele intră în registrul descentralizat al IOTA, acestea sunt distribuite către un număr uriaș de noduri, respectiv computere care se conectează la rețeaua blockchain, asigurând astfel că datele sunt imposibil de manipulat, a spus acesta.
Fiecare dintre partenerii IOTA în proiectul pieței datelor vor furniza date în cadrul sectorului lor.
“Obiectivul este de a facilita crearea unei piețe de date deschisă și foarte diversă... care să încurajeze circulația liberă a datelor între entități”, a spus Sonstebo.
Rețeaua IOTA a apărut în 2016, a declarat anterior co-fondatorul IOTA, arătând că a organizat o strângere de fonuri în 2015, prin care au fost strânși 1.300 de bitcoin, pentru finanțarea proiectului.