Primul centru de date al platformei de cloud guvernamental va fi gata în primăvara anului viitor. Contract semnat pentru aproape 90 milioane lei

Primul centru de date al platformei de cloud guvernamental va fi gata în primăvara anului viitor. Contract semnat pentru aproape 90 milioane lei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 6 aug 2024

Asocierea formată din Synotech Global Services Romania (lider) și Innova Engineering a câștigat, din postura de unic ofertant, o licitație organizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pentru achiziționarea de echipamente tehnologice în vederea amenajării unui centru de date, parte a proiectului "Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental", finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Estimat la 91,134 milioane de lei, fără TVA, pentru 8 luni, contractul a fost semnat pentru suma de 89,307 milioane de lei, fără TVA, conform datelor Profit.ro.

"Centrul de Date Principal I care va fi amenajat prin prezenta achiziție este proiectat pentru a oferi servicii de business continuity și disaster recovery, astfel încât autoritățile publice să poată oferi servicii continue, neîntrerupte, către cetățeni și mediul de afaceri. Centrul de date va asigura găzduirea sistemelor informatice aparținând autorităților publice care deservesc cetățenii/mediul de afaceri și reprezintă o facilitate care găzduiește și alte sisteme informatice și de comunicații aparținând STS. În acest sens, Centrul de Date Principal I va fi dotat cu unități IT&C care vor asigura resurse hardware și software pentru furnizarea de servicii informatice și de comunicații. Facilitatea care integrează Centrul de Date Principal I va găzdui infrastructura de Cloud Privat Guvernamental", se arată în caietul de sarcini al licitației.

Urmărește-ne și pe Google News

Prin amenajarea centrului de date se vor crea condițiile necesare dotării ulterioare cu infrastructură TIC și se va asigura de către STS trecerea de la găzduirea infrastructurilor fizice ale sistemelor informatice ale autorităților publice (colocare) către o infrastructură virtuală, scalabilă, cu ajutorul căreia autoritățile publice (implicit și STS pentru sistemele informatice proprii) nu vor mai fi nevoite să investească în viitor în modernizarea fizică, ci doar în actualizarea/dezvoltarea de aplicații informatice ale sistemelor proprii, pliate pe cerințele operaționale specifice cât și pe cerințele actuale existente și viitoare la nivel european, cu ajutorul cărora vor putea oferi servicii fiabile către cetățeni/mediu de afaceri.

Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Nume mari - Orange, eMAG, Vodafone - se luptă pe un buget de peste 570 milioane lei al viitoarei platforme de cloud guvernamental CITEȘTE ȘI Nume mari - Orange, eMAG, Vodafone - se luptă pe un buget de peste 570 milioane lei al viitoarei platforme de cloud guvernamental

"Beneficiile integrării serviciilor care vor fi susținute de infrastructurile găzduite de Centrul de Date Principal I vor avea un impact major asupra modului în care interacționează atât autoritățile publice între ele cât și în relația cu mediul de afaceri și cu cetățeanul, atât în prezent cât și în viitor, deoarece prin operaționalizarea Centrului de date de Date Principal I se vor crea condițiile susținerii serviciilor existente sau care vor fi dezvoltate în perioada următoare la nivel național și european, respectând arhitectura de interoperabilitate la nivel european. Echipamentele necesare pentru amenajarea Centrului de Date Principal I care fac obiectul achiziției vor fi produse noi, la standarde tehnologice aliniate la cerințele actuale", mai scrie în caietul de sarcini.

Centrul de Date Principal I va fi amplasat în București.

Mai multe detalii AICI.

Bogdan Putinică devine General Manager al Microsoft pentru Europa Centrală și de Est și în țările CIS CITEȘTE ȘI Bogdan Putinică devine General Manager al Microsoft pentru Europa Centrală și de Est și în țările CIS

Platforma de cloud guvernamental va deveni complet operațională la 31 decembrie 2025 și va necesita fonduri totale de 374,73 milioane de euro (1,866 miliarde de lei), acoperite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se arată într-un proiect de act normativ al Executivului. Cel puțin 30 de autorități și instituții publice vor fi conectate la cloud-ul fuvernamental și îl vor utiliza până la finalul anului 2025.

Synotech Global Services Romania a fost înființată în anul 1994, desfășoară activități de comerț cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice și software-ului (cod CAEN 4651) și este controlată de Carolina Manuela Popescu - 70% și Walter Haralambie Hagigalinis Cor - 30%.

În 2023, profitul net a atins 5,23 milioane de lei la afaceri de 58,567 milioane de lei.

Innova Engineering desfășoară lucrări de instalații electrice și a raportat afaceri de 21,378 milioane de lei în 2023.

Societatea este controlată tot de Manuela Carolina Popescu - 60%, Hagigalinis Haralambie Walter Cor - 20% și Sofia Eftene - 20%, potrivit termene.ro.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) organizează și coordonează activitățile în domeniul telecomunicaților speciale pentru autoritățile publice din România și alți utilizatori prevăzuți de lege. Instituția are structură militară și face parte din Sistemul Național de Apărare.

Americanii de la Adobe au ajuns la 1.200 angajați în România și își urcă profitul: În timp ce sectorul IT este marcat de discuții despre disponibilizări, noi extindem echipa și asigurăm stabilitate și siguranța locului de muncă CITEȘTE ȘI Americanii de la Adobe au ajuns la 1.200 angajați în România și își urcă profitul: În timp ce sectorul IT este marcat de discuții despre disponibilizări, noi extindem echipa și asigurăm stabilitate și siguranța locului de muncă

Telecomunicațile speciale reprezintă transmisii, emisii sau recepții de semne, semnale, scrieri, imagini, sunete sau informații de orice natură prin fir, radio, sistem optic sau prin alte sisteme electromagnetice pentru utilizatori aprobați prin lege.

Autoritățile publice ale statului în folosul cărora funcționează telecomunicațiile speciale sunt Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, instituțiile care desfășoară activități în domeniul apărării, siguranței naționale și ordinii publice, administrația publică centrală și locală, organele de conducere din cadrul organismelor guvernamentale și al unor organisme neguvernamentale de interes național, Curtea Supremă de Justiție, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Constituțională.

viewscnt
Afla mai multe despre
sts
licitatie
centru de date
contract