Sectorul IT din România înseamnă 8% din Produsul Intern Brut (PIB), fiind una dintre industriile cu cea mai mare valoare adăugată din țara noastră, a declarat, miercuri, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, la International Summit & Gala Award 2024.
"Când vorbim despre AI și tehnologii, vorbim despre viitor și, în acest moment, nu suntem doar într-un cursă locală sau regională, ci într-o cursă globală. În opinia mea, ar trebui să fim concentrați pe ceea ce putem face împreună, pentru că, în același timp, facem parte din Uniunea Europeană și ar trebui să împărtășim bunele practici între noi. În acest moment, în România sectorul IT înseamnă peste 8% din PIB, fiind una dintre industriile cu cea mai mare valoare adăugată din țara noastră (...) În ultimii cinci ani, creșterea anuală a fost de 2,5% și acum întreaga industrie aduce aproape 9 miliarde de euro, în fiecare an. Este foarte important să avem acea cooperare deschisă între sectorul public și cel privat. În prezent, nu avem o administrație digitală în România, pentru că încă avem aceeași arhitectură ca acum 50 de ani și pentru asta avem peste 6 miliarde de euro. Aș dori să le mulțumesc celor de la ANIS și celorlalți specialiști pentru cooperarea foarte bună în ceea ce privește cloud-ul guvernamental. Vom avea lansarea achiziției publice pentru aplicația unică a statului cu toate cele peste 30 de servicii servicii publice până la sfârșitul anului 2024", a spus Ivan, potrivit Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acesta a adus în discuție și partea de dezinformare pe fondul unui an cu multe alegeri ce vor avea loc atât în România, cât și la nivel global.
"Avem un an foarte important, cu patru tururi de scrutin, și avem nevoie de un instrument foarte important pentru a acționa în timp real pentru a contraataca dezinformarea. deoarece avem peste două miliarde de oameni care vor alege liderii în 2024 la nivel mondial. În România avem alegeri pentru autoritățile locale, pentru Parlamentul European, pentru președinte și alegeri generale. Este vorba despre viitorul nostru și despre democrația noastră (...). Un al doilea subiect este despre inovație și cu siguranță când vorbim despre inovare avem în Parlament strategia românească de inovare. Vom avea începutul întregului cadru de cercetare și aducem cercetătorii la același nivel cu profesorii din universități. Vorbim despre un angajament puternic pentru Guvernul României de a aduce valoare instituției de cercetare", a subliniat oficialul.
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) organizează, miercuri, evenimentul International Summit & Gala Award, în cadrul căruia vor fi acordate Premiile de Excelență ale Industriei IT din România.
La ediția din acest an a competiției, sunt calificate în etapa finală 26 de propuneri din partea a 20 de companii.
Înființată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei locale de software și servicii, creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse. În cadrul ANIS sunt peste 170 de membri, fiind reprezentate atât companii cu capital românesc cât și străin, companii mici sau multinaționale, cu sedii în toate marile centre IT din țară.
Membrii ANIS generează un număr semnificativ de locuri de muncă înalt calificată în societate. Cu o reprezentare de peste 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel național și aproximativ 42% din totalul angajaților industriei IT din România, ANIS își mărește an de an amprenta economică în plan local.