Ministerul Comunicațiilor elimină plafonul de 10.000 de dolari pe angajat pentru scutirea de impozit pe salarii în IT

Ministerul Comunicațiilor elimină plafonul de 10.000 de dolari pe angajat pentru scutirea de impozit pe salarii în IT
scris 28 dec 2016

Programatorii vor beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor chiar dacă firma la care lucrează nu a obținut un venit de 10.000 de dolari anual pe angajat, iar măsura se va aplica inclusiv companiilor aflate în primul an de funcționare sau celor care au trecut printr-o reorganizare, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Ministerul Comunicațiilor.

Profit.ro a anunțat din vară intenția Guvernului de a elimina "bariera" de 10.000 de dolari fixată în acest moment ca plafon pentru scutirea programatorilor de plata impozitului pe venit și preocuparea acestuia de statutul start-upurilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Astăzi, angajatorii care au ca activitate crearea de programe pentru calculatoare sunt scutiți de la plata impozitelor pe venit dacă au realizat în anul precedent un venit de cel puțin 10.000 de dolari din comercializarea softurilor.

Programatorii beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe salarii încă din 2004, măsura fiind luată de Guvernul condus atunci de Adrian Năstase, scrie news.ro.

În 2015, Guvernul condus de Victor Ponta a luat decizia să aplice această scutire pentru toți angajații din domeniu, indiferent de specializarea absolvită.

La începutul lunii noiembrie, ministrul Comunicațiilor, Delia Popescu, a declarat, pentru News.ro, că statul ar trebui să ia mai multe măsuri pentru a putea să păstreze specialiști IT și a nu mai ajunge într-o stare de captivitate în raport cu firmele private.

Totodată, ministrul consideră că, pentru încurajarea start-up-urilor, trebuie eliminată bariera de 10.000 de dolari de venit per angajat, condiție impusă firmelor care vor să obțină scutire de la plata impozitului pe salariu pentru angajații lor.

ANALIZĂ Cu cât scad prețurile carburanților de la 1 ianuarie 2017, ca urmare a scăderii TVA și a eliminării supraaccizei CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cu cât scad prețurile carburanților de la 1 ianuarie 2017, ca urmare a scăderii TVA și a eliminării supraaccizei

Programatorii vor beneficia de noile facilități ca urmare a modificării unui ordin de ministru, emis în martie 2015, privind încadrarea în activitatea de programare. Această măsură va intra în vigoare imediat după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

”Totodată, s-a eliminat restricția care prevedea că acest ordin se aplică acelor angajatori care au înregistrat în anul precedent un venit anual de cel puțin 10.000 dolari americani, echivalent în lei, pentru fiecare angajat ce beneficiază de facilitatea fiscală”, se arată în comunicat.

În plus, a fost extins domeniul de aplicabilitate al ordinului și pentru anul înființării unei firme, iar ordinul se va aplica și la companiile care au trecut în cursul anului printr-o reorganizare.

Pentru simplificarea procedurilor, a fost prevăzută posibilitatea ca angajatorul să păstreze documentele justificative în format electronic, cu condiția ca acestea să fie semnate cu semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat, acordat de un furnizor de servicii acreditat.

”Astfel, scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor se aplică lunar, numai pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, obținute din desfășurarea unei activități de creare de programe pentru calculator, în baza unui contract individual de muncă, indiferent de momentul angajării persoanei care beneficiază de scutire”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul comunicațiilor
impzit programatori