Facebook, Microsoft, Twitter, Google și Amazon au semnat un plan compus din 9 puncte prin care vor să lupte împotriva oricăror forme de instigare la ură și violență manifestate prin intermediul platformelor online.
Oficialii giganților din domeniul tehnologiei, împreună că mai mulți lideri politici importanți, precum Emmanuel Macron, Theresa May și Justin Trudeau, au semnat la Paris documentul intitulat “Christchurch Call”.
Atacul extremist transmis live pe Facebook de la Christchurch, Noua Zeelandă, reprezintă principalul motivator care a adus la aceeași masă marile companii de tehnologie și unii din cei mai importanți lideri mondiali, cu marea excepție Donald Trump.
Statele Unite s-au abținut de la semnarea documentelor. Motivul oficial invocat a fost “unele îngrijorări privind libertatea de opinie” pe care acest gen de măsuri le pot crea.
CITEȘTE ȘI Google va afișa publicitate pe pagina principală a site-ului său mobil și în aplicația pentru smartphone-uriDocumentul prevede ca platformele online să își actualizeze regulamentele și să facă mai facilă raportarea conținutului periculos de către utilizatori.
O altă prevedere este realizarea de investiții în tehnologiile care pot detecta și elimina acest tip de conținut. La anumite intervale de timp, companiile ar trebui să facă public un raport privind această activitate.
De asemenea, companiile de tehnologie ar trebui să colaboreze între ele pentru a dezvolta protocoluri pentru situații de criză, pentru educarea publicului și pentru realizarea de studii privind răspândirea urii în mediul online.
De partea cealaltă, politicienii susțin ideea unor reglementări moderne, care să combată extremismul online și să susțină platformele digitale în lupta împotriva acestuia.
Documentul semnat nu generează obligativitatea respectării punctelor puse pe hârtie, ci reflectă mai degrabă un set de principii care să evite ca o altă tragedie să fie promovată la nivel global prin intermediul unui site web.