INFOGRAFIC Cum funcționează spoofing-ul prin telefon

INFOGRAFIC Cum funcționează spoofing-ul prin telefon
scris marţi, 10:47

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) transmite recomandări cu privire la spoofing-ul prin telefon, care este un atac cibernetic foarte eficient, deși fără complexitate tehnică.

”Spoofing-ul telefonic reprezintă un tip de atac cibernetic fără complexitate tehnică, prin care atacatorii pot realiza apeluri către victime folosind, în aparență, un număr de telefon diferit. În realitate, aceștia nu au preluat sau compromis numărul de telefon respectiv, ci au folosit o mască prin tehnologia Voice Over IP (VoIP)”, a transmis DNSC.

Urmărește-ne și pe Google News
Apple a început să vândă componente de schimb pentru iPhone 16 CITEȘTE ȘI Apple a început să vândă componente de schimb pentru iPhone 16
Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Specialiștii precizează că VoIP permite unui atacator să facă un apel telefonic prin intermediul internetului, astfel permițând manipularea informațiilor de contact văzute de către persoana apelată. Nefiind constrânși de vreo cartelă telefonică sau alt serviciu similar, aceștia pot folosi numere de telefon ale unor alte entități ca mască, folosindu-le identitatea, scrie News.ro.

”În ciuda lipsei de complexitate, spoofing-ul prin telefon este un atac cibernetic foarte eficient. Echipa DNSC recomandă ferm să verificați întotdeauna veridicitatea apelantului prin închiderea apelului și contactarea directă a numărului de telefon afișat”, a mai transmis DNSC.

Specialiștii au realizat un infografic cu detalii despre cum funcționează, dar și cu recomandări:

  • Fii prudent cu privire la apelurile telefonice primite de la necunoscuți.
  • Cere numărul apelantului și spune-i că revii tu cu un apel.
  • Pentru verificarea identității acestuia, apelează organizația în numele căreia pretinde că sună.
  • Chiar dacă îți transmit un număr la care îi poți contacta, nu considera asta ca formă de verificare a realității expuse.
  • Autorii pot găsi informații despre tine în mediul online, în special pe rețele sociale. Nu lua de bun orice telefon, doar pentru că apelantul știe câte ceva despre tine.
  • Nu transmite prin telefon codul PIN ori parola de la contul de Internet Banking. Niciodată banca nu ți le va solicita în acest mod.
  • Nu transfera bani către necunoscuți care îți solicită asta.
  • Dacă ai bănuieli, contactează banca
viewscnt
Afla mai multe despre
spoofing
dnsc