În vreme ce întreaga lume este atentă la desfășurarea ostilităților dintre Guvernul american și companiile de tehnologie, în frunte cu Apple, deputații francezi aprobă un amendament care prevede închisoarea și amedă pentru companiile de tehnologie care refuză să decripteze datele în cazurile care implică investigații antiteroriste.
Amedamentul aprobat în camera inferioară a parlamentului Francez are ca obiect exact cazuri similare celui din Statele Unite, unde Apple refuză să slăbească securitatea propriului device pentru a permite agenților FBI accesul la informații.
Conform acestui amendament, care face parte din reforma penală declanșată ca urmare a atacurilor teroriste petrecute în Franța, orice companie privată care refuză să decripteze și să furnizeze informațiile cerute de autoritatea care face investigații într-un caz de terorism va fi pedepsită cu închisoare de până la 5 ani și amendă de 350.000 Euro.
În lege este stipulată o excepție pentru companiile de telecomunicații, cărora li se aplică o amendă mai mică și închisoare de maxim 2 ani. Să fie o excepție trecută special pentru Orange, companie franceză?
A existat și o propunere care prevedea pedepse și mai mari, dar care nu a fost aprobată. Dacă ar fi fost, companiilor găsite vinovate li s-ar fi interzis și vânzările pe teritoriul Franței.
Deocamdată, amendamentul a trecut doar o etapă din procesul legislativ. Până să devină lege, mai are nevoie de aprobarea Adunării Naționale (care se va întruni în acest scop pe 8 martie) și votul din Senat, care va avea loc spre finalul lunii martie.
Șansele ca acest amendament să fie votat sunt mari, ținând cont de susținerea de care se bucură în Parlament și în Adunarea Națională.
Astfel, țara în care s-a născut sloganul ”Libertate, egalitate, fraternitate”, ne va arăta cât de ușor se poate crea un stat polițienesc care, sub pretextul ”investigație antiteroristă”, poate urmări și spiona oricând, oricum și pe oricine. O întoarcere la Bastilia fără prea multă opoziție și dezbateri.