Actele de stare civilă vòr fi obținute online de către români de la autorități peste 3 ani, promite Guvernul, în urma implementării unui sistem informatic integrat de emitere a acestora, cu costuri totale estimate la 185 milioane lei cu tot cu TVA, din care o parte vor fi acoperite din fonduri UE nerambursabile.
"În prezent, activitățile de stare civilă sunt efectuate descentralizat la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale din țară, misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României din străinătate, precum și de către comandanții de nave și de aeronave care se află în afara teritoriului național. Actele de stare civilă sunt înscrisuri autentice prin care se dovedește nașterea, căsătoria sau decesul unei persoane și se întocmesc în registre de stare civilă, în două exemplare, ambele originale, și se completează manual, cu cerneală specială de culoare neagră", se arată într-un document guvernamental.
Primul exemplar al registrelor de stare civilă se păstrează la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau la primăria unității administrativ-teritoriale unde s-a întocmit, iar al doilea exemplar se înaintează consiliului județean sau Consiliului General al Municipiului București, după caz, în termen de 30 de zile de la data când toate filele din registru au fost completate. Ambele exemplare ale registrelor de stare civilă se trimit Arhivelor Naționale, după trecerea a 100 de ani de la data completării lor. Întocmirea actelor de stare civilă implică transmiterea de comunicări de către alte instituții. Ofițerii de stare civilă înscriu mențiuni pe marginea actelor de stare civilă aflate în păstrare și trimit comunicări de mențiuni pentru înscrierea în registrele de stare civila - exemplarul I sau, după caz, exemplarul II.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Întreg procesul actual de întocmire, actualizare, păstrare a actelor de stare civilă și valorificare a informațiilor nu răspunde nevoilor actuale și cerințelor privind cadrul de interoperabilitate la nivel național și european", se afirmă în document.
În acest context, pentru informatizarea fluxurilor de stare civilă și implementarea unei platforme de servicii electronice ce are la bază informații de stare civilă, Guvernul vrea să implementeze proiectul „Sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă – SIIEASC”, prin care speră să simplifice și totodată să securizeze modalitatea de prelucrare, stocare și procesare a datelor de stare civilă.
"Astfel, pentru expunerea online către cetățeni și mediul public/privat a serviciilor publice de stare civilă este vizată punerea la dispoziție a următoarelor servicii de tip G2C, pentru care se va asigura disponibilitate și acces ridicat/consolidat pentru cetățeni: accesarea online a datelor/informațiilor referitoare la proceduri/formulare, descărcarea online a formularelor, încărcarea online a formularelor, plata online a taxelor aferente, programarea online în vederea accesării serviciilor, serviciu de suport/helpdesk", relevă sursa citată.
CITEȘTE ȘI INTERVIU: Directorul ArcelorMittal Galați despre vânzarea combinatului: Nu este echivalentă cu închiderea. Angajații nu ar trebui să fie afectați. Procesul de vânzare ar putea dura câteva luniValoarea totală a proiectului este estimată la aproape 185 milioane lei cu tot cu TVA, acesta fiind depus pentru finanțare în cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014 - 2020, Axa prioritară 2 - Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Acțiunea 2.3.1 Consolidarea și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice dedicate serviciilor de e-guvernare tip 2.0 centrate pe evenimente din viața cetățenilor și întreprinderilor, dezvoltarea cloud computing guvernamental și a comunicării media sociale, a Open Data și Big Data.
Durata de realizare este estimată la 3 ani. Ministerul Afacerilor Interne este lider de proiect, iar la acesta mai participă Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Finanțarea se va asigura din fonduri UE nerambursabile și din bugetele instituțiilor menționate.
În ianuarie, oficialii MCSI declarau că documentele privind căsătoria, divorțul, nașterea și decesul ar putea fi puse la dispoziția cetățenilor în mod digital. "Guvenul are în program foarte multe proiecte pe partea de e-guvernare. Din strategia cu privire la dezvoltarea României, din punct de vedere digital, ne propunem să implementăm, să digitizăm, un număr de 36 de evenimente de viață", spunea Ionuț Valeriu Andrei, secretar de stat în minister, adăugând că se vor digitiza toate documentele de stare civilă din ultimii 100 de ani.