Sistemul național de IT&C va fi sprijinit pentru a participa la proiectele finanțate de Comisia Europeană pe piețele emergente și a accesa astfel fonduri externe, conform unui memorandum aprobat de Guvern.
Memorandumul prevede realizarea cadrului legal de selectare a societăților comerciale, cu precădere IMM-uri din domeniul IT&C, pentru participarea la proiecte de transformare digitală finanțate de Comisia Europeană în Africa Regional Branch, Latin America and the Caribbean Branch, respectiv NEAR Branch.
De asmenea, va fi realizată o strategie națională de promovare a sectorului de IT&C din România pe piețele emergente.
Strategia are drept scop crearea unui proces de angrenare si co-design de proiecte și planuri investiționale împreună cu acele organizații ce se vor arata interesate să se implice cu expertiză și resurse, în grupurile de lucru aferente Digital Governance și Cybersecurity.
CITEȘTE ȘI Schimbare pregătită - Pașaportul simplu electronic va putea fi expediat la orice adresă din țară, nu doar la cea de domiciliuSectorul digital din România a cunoscut o creștere rapidă, având un venit total de peste 14 miliarde euro, echivalentul a peste 6% din PIB-ul național.
Începând cu luna iunie 2023, România face parte din Digital for Development Hub (D4D), ceea ce deschide oportunitatea accesării de fondurile externe alocate de către Comisia Europeană.
Începând din anul 2017, Comisia Europeană a dezvoltat politica de Digital4Development (D4D) ce a devenit una dintre prioritățile de politică externă a Uniunii Europene în relația cu țările în curs de dezvoltare. Din totalul de 79,5 miliarde Euro alocate prin instrumentul Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument (NDICI) pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeană preconizează că aproximativ 6 miliarde euro vor fi alocate proiectelor de digitalizare
Strategia Global Gateway a Comisiei Europene își propune să mobilizeze 300 miliarde euro în investiții private, iar unul din principale obiective sunt și investițile în domeniul digital.