Evoluția rețelelor 5G sigure și performante. Societatea și piața muncii fac tranziția către o nouă normalitate

Evoluția rețelelor 5G sigure și performante. Societatea și piața muncii fac tranziția către o nouă normalitate
scris 15 dec 2021

Jumătate de miliard de utilizatori 5G sunt indicați pentru sfârșitul acestui an, număr estimat să crească, până în 2026, la 3,5 miliarde, ceea ce face ca viteza de absorbție a 5G să fie mult mai mare decât în cazul tehnologiilor 4G și 3G.

Procesul de accelerare a digitalizării va schimba irevocabil peisajul afacerilor pentru întreprinderile private, furnizorii de telecomunicații și furnizorii de tehnologie. Pe măsură ce numărul de aplicații și dispozitive conectate crește exponențial, la fel va crește și valoarea economică a bunurilor și serviciilor care se bazează pe integritatea lor.

Urmărește-ne și pe Google News

Sistemele 5G rezistente, de înaltă performanță, cu disponibilitate permanentă și care funcționează în parametri vor juca un rol esențial în ceea ce privește creșterea economică și menținerea competitivității pe piață. Așadar, este în interesul tuturor stakeholderilor de la nivelul industriilor, al ecosistemelor tehnologice și al guvernelor să colaboreze în mod deschis și holistic pentru a asigura interoperabilitatea infrastructurilor digitale diverse și emergente, cu scopul de a valorifica întregul potențial tehnologic al acestei puternice platforme de inovare, în anii următori.

Rețelele de telecomunicații de înaltă performanță redau adevărata măsură a valorii aduse de digitalizare

Societatea și piața muncii fac tranziția către o nouă normalitate, care îmbină elementele din mediul digital cu cele ale realității, în contextul în care pandemia a accelerat ritmul de dezvoltare a inovațiilor digitale, făcând posibile în doar 18 luni lucruri care în alte condiții ar fi durat câțiva ani. Rețelele 5G de înaltă performanță generează posibilități nelimitate de conectivitate și au un grad mai ridicat de fiabilitate, iar noua eră digitală deschide posibilități de inovare care depășesc limitele imaginației noastre.

Estimările Ericsson pentru anul 2030 arată că aproape 60% dintre activitățile desfășurate de birou vor fi desfășurate din afara acestuia, situație similară cu cea din prezent. În viitor, munca de la distanță va fi susținută de o infrastructură digitală complexă, care va spori eficiența și va înlesni apariția unor scenarii avansate de utilizare a resurselor cloud pe mobil, bazate pe servicii de „realitate extinsă” (augmentată, virtuală) dar și pe alte tehnologii.

Prin soluțiile pe care le dezvoltă, Ericsson reinventează elementele de fundație ale conectivității și asigură cele mai înalte standarde de securitate a proceselor operaționale, precum automatizarea sau controlul de la distanță al activelor unei companii, dar nu doar.

Întrucât poate să genereze noi scenarii de utilizare dinamice pentru dispozitivele mobile, procesul de segmentare a rețelelor va deveni foarte important pentru întreprinderi în era 5G. Astăzi se observă deja un progres important în evoluția a numeroase scenarii de utilizare care implică segmentarea rețelelor, care necesită parametri de performanță variați, pentru a îndeplini obiectivele (fie pe cele de afaceri, fie pe cele din sfera serviciilor esențiale, precum siguranța publică, automatizarea fabricilor, scenariile de utilizare din sectorul construcțiilor de autovehicule și cel logistic). Datorită acestei versatilități, furnizorii de servicii de comunicații (CSP) vor putea să pună la dispoziția clienților lor servicii cu o latență ultra-scăzută și rețele cu un nivel mai ridicat de securitate, la cererea acestora. În acest context, companii precum Atlas CopcoABB și Mercedes Benz (Factory 56) colaborează colaborează cu Ericsson pentru a contura un plan de acțiuni și, pornind de la acesta, dezvoltă noi scenarii de utilizare în segmentul enterprise.

Noile contexte de afaceri, scenarii de utilizare și creșterea numărului de dispozitive care prezintă riscuri de securitate vor genera o creștere a presiunilor asupra rețelelor și vor determina și apariția unor noi cerințe complexe de securitate și confidențialitate. Provocările pe care companiile le vor avea de înfruntat, în ceea ce privește securitatea cibernetică, vor fi unele cu totul noi, însă nu vor fi imposibil de depășit. Elementele de securitate ale infrastructurii 5G și a dispozitivelor IoT, dezvoltate pe baza unor standarde globale comune vor ajuta întreprinderile să facă față provocărilor din sfera securității cibernetice, din ce în ce mai diverse și complexe.

Pentru a îndeplini în permanență standarde ridicate și pentru a satisface cerințele critice de securitate ale întreprinderilor, sistemul 5G dezvoltat de Ericsson se bazează pe un concept de tip zero-trust și este construit pe un număr de patru componente-cheie: disponibilitatea serviciilor; soluții construite pe elemente de “confidential computing”, care permit protejarea datelor chiar și în timp ce ele sunt procesate, oferind astfel un nivel de siguranță pentru utilizatori și autoritățile de reglementare; identități și protocoale securizate, acestea fiind esențiale pentru a proteja comunicarea la fiecare nivel; asigurarea unui nivel de securitate optim, prin mecanisme de verificare a conformității încorporate. Industriile și tehnologiile se dezvoltă constant, ele sunt într-o continuă schimbare, astfel că securitatea rețelelor 5G va continua să fie asigurată printr-o serie de standarde globale, precum 3GPP, IETF, ETSI, GSMA și NIST, precum și prin activitatea unor forumuri specifice industriei, cum ar fi 5GAA și AECC sau a unor consorții globale de securitate cibernetică - CONCORDIA.

Ritmul digitalizării a fost unul rapid, însă amploarea acestui proces și impactul său au fost inegale de la o zonă geografică la alta. Anul trecut, în plină pandemie, Forumul Economic Mondial estima că 84% dintre angajatorii care activau în industriile unde forța de muncă își desfășoară preponderant activitatea de la birou, au digitalizat rapid procesele de lucru, ca răspuns la restricțiile impuse de pandemia Covid-19. Cu toate acestea, pentru multe microîntreprinderi și pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), care reprezintă 80 la sută din totalul afacerilor de la nivel global, acel prim pas extrem de important nu a fost atât de mare, deoarece acestea nu au fost suficient de agile și nu au putut derula procesele de digitalizare în același ritm cu afacerile mai mari

Ne îndreptăm către o eră a rețelelor 5G de înaltă performanță, în care tehnologiile avansate de edge și cloud au potențialul de a crea oportunități enorme în ceea ce privește creșterea economică în toate ariile industriale, inclusiv în domeniul sănătății, al construcțiilor, în retail, în sectorul bancar sau în producție. Potrivit McKinsey Global Institute, acest lucru poate duce, anual, la creșteri semnificative ale productivității muncii cu până la un punct procentual, la nivelul celor mai mari economii ale lumii. Astfel, companiile vor avea noi oportunități de a furniza produse și servicii unice, de a îmbunătăți abilitățile manageriale și competențele operaționale și de a rămâne flexibile în raport cu cerințele aflate în continuă schimbare.

Rețelele 5G performante și sigure vor avea un rol decisiv în viitor, motiv pentru care este esențial ca liderii de afaceri, mai ales cei din domeniul tehnologic, și guvernele să depună eforturi concertate pentru a reduce decalajele în ceea ce privește investițiile în digitalizare și pentru a construi o infrastructură digitală puternică și rezistentă, facilitând astfel dezvoltarea de inovații.

viewscnt
Afla mai multe despre
5g
ericsson