Anchetatorii internaționali au închis Emotet, una din cele mai periculoase operațiuni de malware din lume, a anunțat Europol miercuri.
Informațiile preluate de dpa arată că infrastructura sistemului Emotet, utilizată în special de rețele infracționale organizate, se află în prezent sub controlul autorităților. Rezultatul a necesitat o anchetă care a durat doi ani, în opt țări, sub conducere germană și olandeză, scrie Agerpres.
Europol nu a comentat despre eventuale arestări în acest dosar.
Emotet a fost "unul din cele mai periculoase instrumente pentru atacuri informatice din ultimii ani", a declarat un purtător de cuvânt al agenției de poliție a Uniunii Europene. Prima manifestare a operațiunii a fost observată în 2014, sub forma unui așa-numit troian, un tip de program-spion.
"Infrastructura Emotet (...) putea infecta rețele întregi într-un mod unic, accesând doar câteva echipamente", a comunicat Europol.
Pentru a pătrunde într-un sistem informatic, se folosea un document Word, de multe ori mascat sub forma unei atașări aparent inofensive la un e-mail sa ca link. Infractorii introduceau apoi în sistem "cai troieni" pentru a accesa date bancare, a vinde date furate sau a extorca victimele, cerând bani în schimbul deblocării datelor.
Malware-ul (software rău intenționat) era ascuns în facturi false, anunțuri de livrare sau pretinse informări despre COVID-19. Un simplu clic al utilizatorului pe link sau deschiderea atașării ducea la instalarea malware-ului, care ulterior se răspândea rapid.