Statele membre UE, cu excepția României și a altor 3 țări, au agreat să colaboreze pentru încurajarea tehnologiei bazate pe inteligență artificiale (AI), în încercarea de a concura cu SUA și China, lideri pe acest segment.
Statele europene au semnat, săptămâna aceasta, o declarație potrivit căreia vor lua în considerare atribuirea de fonduri publice pentru cercetare în domeniul AI, fără a stabili însă anumite sume.
Singurele state care nu au și-au luat angajamentul de a contribui la dezvoltarea și adoptarea AI sunt România, Cipru, Grecia și Croația.
Potrivit unui oficial al Comisiei Europene, citat de Euractiv, cele 4 state care nu au semnat declarația nu se opun inițiativei, însă au nevoie de aprobări suplimentare înainte de a se alătura acesteia. Pe lângă statele membre UE, declarația a fost semnată și de Norvegia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Statele se angajează să contribuie la construirea unei abordări integrate și cuprinzătoare în domeniul inteligenței artificiale pentru a crește competitivitatea, atractivitatea și a asigura excelența cercetării și dezvoltării AI în UE, iar, acolo unde este necesar, să modernizeze politicile naționale pentru a se asigura că oportunitățile oferite de AI sunt valorificate, iar provocările sunt abordate", este unul dintre aspectele menționate în declarație.
Mai mult, statele s-au angajat să coopereze pentru dezvoltarea centrelor europene de cercetare-dezvoltare în domeniul AI și să suțină "dimensiunea pan-europeană a acestora". De asemenea, țările care au semnat declarația de cooperare și-au asumat că se vor asigura de faptul că "oamenii rămân în centru dezvoltării și implementării AI, prevenind folosirea tehnologiei în scopuri dăunătoare".
Întreaga declarația poate fi citită aici.
Mai mulți politiceni europeni se luptă să intensifice eforile de dezvoltare a tehnologiei inteligente prin creșterea fondurilor publice alocate inteligenței artificiale și impulsionarea investițiilor realizate de companii în acest domeniu.
Pe 25 aprilie, comisarul european în domeniul digital, Mariya Gabriel, va publica o strategie în domeniul inteligenței artificiale. Documentul ar urma să evidențieze provocările legislative în zona AI și să abordeze temerile legate de înlocuirea angajaților umani cu roboți. Comisarul a declarat că documentul de luna aceasta nu va conține propuneri legislative, dar propunerea unor directive legate de AI nu este exclusă pe viitor.
Luna trecută, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat un plan de investiții publice în valoare de 1,5 miliarde de euro, pe o perioadă de 4 ani, pentru cercetare în domeniul AI. De asemenea, Macron s-a întâlnit recent cu directori ai unor jucători importanți din domeniul tehnologiei, cu scopul de a atrage investiții în Franța. Facebook este una dintre companiile care are deja un centru de cercetare în domeniul inteligenței artificiale la Paris.
CITEȘTE ȘI VIDEO Universal Robots: Dublăm numărul de roboți vânduți în România. Există un deficit pe piața muncii, sunt companii care aduc personal din FilipineÎn acest context, secretarul de stat francez Mounir Mahjoubi a declarat că investițiile plănuite de Franța nu sunt doar în interesul țării, ci al întregii UE.
"Franța vrea ca Europa să fie lider în domeniul AI", a afirmat Mahjoubi.
Și guvernul Germaniei s-a angajat, în februarie (la momentul formării coaliției de guvernare) să pună bazele unei asociații pentru AI și machine learning și să construiască, alături de Franța, un centru de cercetare în acest domeniu.