Dataware Consulting câștigă la prima instanță împotriva unei amenzi a Consiliului Concurenței pentru trucarea unei licitații

Dataware Consulting câștigă la prima instanță împotriva unei amenzi a Consiliului Concurenței pentru trucarea unei licitații
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 13 aug 2024

Dataware Consulting a reușit să convingă magistrații Curții de Apel București (CAB) să anuleze o decizie a Consiliului Concurenței prin care instituția a sancționat compania cu amendă de 2,321 milioane de lei cu argumentul că ar fi participat, alături de alte două societăți, cu oferte trucate la o licitație organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice, conform datelor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În iulie 2023, Consiliul Concurenței a sancționat Dataware Consulting, Kontron Services Romania și Tema Energy cu amenzi în sumă totală de aproximativ 20,5 milioane lei (circa 4,1 milioane euro), cu acuzația de participare cu oferte trucate la o licitație organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice.

Urmărește-ne și pe Google News
Rețeaua socială X suspendă folosirea datelor persoanele ale utilizatorilor europeni pentru dezvoltarea programului de AI CITEȘTE ȘI Rețeaua socială X suspendă folosirea datelor persoanele ale utilizatorilor europeni pentru dezvoltarea programului de AI
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Amenzile au fost aplicate astfel:

• DATAWARE CONSULTING S.R.L. - 2.321.589,12 lei,

• KONTRON SERVICES ROMANIA S.R.L. - 16.023.559,65 lei,

• TEMA ENERGY S.A. - 2.169.079,81 lei.

Și Kontron Services și Tema Energy au contestat amenzile, dar instanța nu s-a pronunțat încă în niciun dosar.

Piața tabletelor crește puternic CITEȘTE ȘI Piața tabletelor crește puternic

Consiliul Concurenței a susținut, în urma unei investigații declanșate în anul 2021, că cele trei companii și-ar fi coordonat comportamentul în timpul participării la licitația publică pentru proiectarea și execuția proiectului "Hub Servicii (centrul de furnizare de servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne".

Astfel, conform sursei citate, cele trei companii ar fi schimbat informații sensibile din punct de vedere concurențial referitoare la intențiile de participare la licitație și și-au coordonat politicile și strategiile comerciale pentru a nu depune oferte, cu scopul de a crește bugetul alocat de Ministerul de Interne pentru realizarea proiectului.

În acest caz, M.A.I. a fost autoritatea contractantă care a organizat licitația și nu a fost parte din înțelegerea anticoncurențială ce s-a derulat în perioada iulie 2020 –  ianuarie 2021.

Investigația a fost închisă în ceea ce privește companiile PORR CONSTRUCT S.R.L., REGIA AUTONOMA RASIROM, M&D CONS INVESTIȚII S.R.L., METROUL S.A., NESS PROIECT EUROPE S.R.L., GENERAL ME.EL ELECTRIC S.R.L., STRUCTURAL ENGINEERING AND TECHNOLOGY S.R.L., TANCRAD S.R.L. și ROVIS LIDER S.R.L., întrucât nu au fost descoperite dovezi suficiente privind încălcarea legislației concurenței care să justifice impunerea de măsuri sau sancțiuni de către Consiliul Concurenței.

Berkshire și-a înjumătățit participația la Apple, iar rezerva sa de numerar a urcat la 277 de miliarde de dolari. Profitul operațional a atins un record CITEȘTE ȘI Berkshire și-a înjumătățit participația la Apple, iar rezerva sa de numerar a urcat la 277 de miliarde de dolari. Profitul operațional a atins un record

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile.

Dataware Consulting a raportat în 2023 o cifră de afaceri de 168,04 milioane de lei și este controlată integral de Dendrio Solutions. Mai multe detalii AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
ministerul de interne
licitatie
dataware consulting