Curtea Supremă din Statele Unite a dat marți câștig de cauză Samsung într-un proces cu Apple intens urmărit, anulând o decizie a unei Curți de Apel potrivit căreia compania sud-coreeană trebuie să plătească penalități de 399 de milioane de dolari pentru că ar fi copiat elemente de design ale iPhone, transmite Reuters.
Decizia arată că o companie care a încălcat brevete nu trebui să plătească întotdeauna întregul profit obținut din vânzările de produse care includ design furat, dacă acesta se referă doar la unele componente și nu la întregul produs, scrie News.ro.
Instanța a decis să trimită cazul înapoi la Curtea de Apel Federală din Washington, pentru a stabili cât trebuie să plătească Samsung, dar nu a oferit niciun fel de indicații instanțelor inferioare, pentru a regla dispute similare în viitor.
Un purtător de cuvânt al Apple, Josh Rosenstock, a spus că reprezentanții companiei sunt optimiști că instanțele inferioare vor da din nou un semnal puternic că ”nu este corect să furi”.
Samsung susține într-un comunicat că decizia ”este o victorie pentru companie și pentru toți cei care promovează creativitatea, inovația și concurența corectă pe piață”.
În 2012, Samsung a fost condamnată la plata a aproape 930 de milioane de dolari, sumă redusă ulterior cu 382 de milioane de dolari, pentru că a încălcat brevetele deținute de Apple pentru iPhone, folosind elemente de design la dispozitvele precum cele din gama Galaxy.
În decembrie 2015, Samsung a plătit Apple 548 de milioane de dolari. Dar Samsung a dus cazul la Curtea Supremă, susținând că nu ar fi trebuit să plătească 399 de milioane de dolari din suma respectivă, pentru că a copiat designul colțurilor rotunjite ale iPhome și coloritul iconițelor pentru programe și aplicații.
Cu produsele care au folosit elemente de design ale iPhone Samsung a devenit cel mai mare producător de smartphone-uri din lume.
Conflictul juridic dintre Samsung și Apple a început în 2011, când Apple a dat în judecată compania coreeană pentru încălcarea unor brevete și mărci. Procesul a fost unul dintre cele mai urmărite conflicte de acest tip de la Curtea Supreamă americană din ultimii ani. Procesele referitoare la brevetele pentru design ajung rareori la Curtea Supremă, cel dintre Samsung și Apple fiind primul în ultimii 120 de ani.