ASEE Solutions va furniza CFR Călători servicii de închiriere platforme hardware și software de bază în cadrul unui proiect care urmărește înlocuirea și modernizarea arhitecturii centrale și regionale a sistemului național de emitere a legitimațiilor de călătorie și rezervări locuri în trafic local. Estimat la 26,513 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost atribuit prin licitație pentru suma de 22,258 milioane de lei, fără TVA.
La procedură s-au înscris și Orange Romania, Maguay Computers și Vodafone Romania.
Serviciile de închiriere vor fi furnizate până în noiembrie 2029.
"Obiectul acestei achiziții îl reprezintă achiziția de servicii de închiriere platforme hardware și software de bază în vederea înlocuirii unei părți semnificative din componentele actualei soluții de emitere a legitimațiilor de călătorie în trafic intern, Sistemul informatic integrat xSell. Echipamentele care se înlocuiesc sunt uzate fizic moral și sunt ieșite din suport de peste 10 ani. Procesul de înlocuire a infrastructurii de prelucrare xSell va acoperi două arii, și anume o parte din platforma hardware și software centrală și echipamentele din stațiile de cale ferată, agenții și centrele regionale/. De asemenea sunt solicitate servicii de instalare cu titlu accesoriu în centrul de date, de configurare a sistemelor fizice și a mediului de virtualizare, respectiv de integrare în infrastructura IT existentă (atât la nivel central cât și regional/local)", scrie în caietul de sarcini al licitației.
Sistemul informatic xSell are ca origine un proiect inițiat în anul 1992 ca pilot în stația de călători Gara de Nord. Proiectul pilot a fost realizat de către Centrul de Informatică SNCFR, devenit ulterior Informatica Feroviară.
În anul 2004 a fost semnat între CFR Călători și Banca Mondială un contract pentru extinderea sistemului informatic xSell în majoritatea stațiilor de călători de pe rețeaua feroviar a României. Implementarea acestei extinderi a fost finalizată în 2007.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Metrorex începe lucrările la o nouă stație de metrouÎn anul 2011 a fost lansat un proces de extindere a sistemului de aplicații pentru a oferi instrumente avansare de administrare a afacerii (data Warehouse) și de diversificare a serviciilor oferite clienților: vânzare și rezervarea on-line, automate de bilete, crearea premiselor pentru implementarea de noi politici tarifare, canale de distribuție și funcționalități.
De la înființare, sistemul xSell a emis peste 350 milioane de legitimații de călătorie, reprezentând cca 500 milioane de călători expediați.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Un român a fost reținut de autoritățile proruse din Abhazia, fiind suspectat de spionaj în favoarea Ucrainei"Prin utilizarea de soluții standardizate pentru sistemele de procesare și gestiune a datelor și de stocare și arhivare se așteaptă ca rezultat creșterea redundanței și rezilienței la nivel de arhitectură de exploatare precum și consolidarea sistemelor într-o arhitectură cu eficiență sporită din punct de vedere al administrării și resurselor utilizate. Date fiind creșterea de trafic și a nivelului de complexitate al aplicațiilor din ultimii ani este necesară modernizarea arhitecturii de management al fluxurilor de comunicare prin adăugarea de capabilități de balansare și accelerare a traficului la nivelul aplicațiilor", mai scrie în documentație.
Prin asigurarea unor platforme hardware și software noi și prin derularea achiziției într-o singură etapă dar cu livrări separate, atât pentru arhitectura centrală cât și pentru cea regională, CFR Călători anticipează că se va asigura funcționarea în parametrii optimi a aplicațiilor actuale fără întreruperi și disfuncționalități, o abordare arhitecturală consistentă și unitară, care va crea premisele continuării procesului de migrare pe baze solide, precum și noi resurse de procesare și stocare, în vederea creșterii disponibilității pentru dezvoltări viitoare.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ″Gazprom România″ vrea să-și vândă rețeaua de benzinării. De ce a fost nevoită să se pună la adăpost de creditori prin concordat. Efectele agresiunii militare a Rusiei împotriva UcraineiASEE Solutions a raportat un business de 253,446 milioane de lei pentru anul 2023, de la 189,947 milioane de lei în anul precedent, și un profit net de 3,14 milioane de lei, de la 7,266 milioane de lei în 2022.
ASEE Solutions (fosta Asseco South Eastern Europe) este parte a grupului polonez ASEE Group.