Bugetul Poștei Române păstrează "tradiția" și în 2018: profit mic, rulaj mare, salariați mulți

Bugetul Poștei Române păstrează "tradiția" și în 2018: profit mic, rulaj mare, salariați mulți
scris 2 apr 2018

Poșta Română, companie controlată de stat, și-a propus pentru acest an un profit brut de 7 milioane de lei la venituri totale de 1,195 miliarde de lei, potrivit proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al companiei pentru 2018, consultat de Profit.ro.

Cheltuielile totale au fost estimate la 1,189 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Cifrele financiare preliminare ale companiei aferente anului 2017 nu au fost date publicității.

Pentru anul trecut, bugetul Poștei Române a prevăzut un profit brut de 5 milioane de lei la venituri totale de 1,191 miliarde de lei.

De asemenea, cheltuielile totale ale operatorului poștal național au fost estimate la 1,186 miliarde de lei.

Cel mai mare curier privat, Fan Courier Express, a raportat pentru 2016, conform celor mai recente date disponibile la Ministerul Finanțelor Publice, un profit net de 89,1 miloane de lei la venituri totale de 584,6 milioane de lei.

La nivelul anului 2017, Fan Courier a anunțat în ianuarie că afacerile au depășit 131 milioane de euro (circa 610 milioane de lei), în creștere cu 13,2% față de 2016.

“Veniturile totale prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2018 prezintă o creștere cu 4,6% față de perioada precedentă, respectiv față de realizările preliminate ale anului 2017. Această creștere este determinată de creșterea veniturilor din exploatare cu 4,7% în principal ca efect cumulat al creșterii veniturilor din producția vândută cu 4,6%, veniturilor din vânzarea mărfurilor cu 3,5% și scăderii altor venituri din exploatare cu 22,4%, precum și scăderii veniturilor financiare cu 5,7%”, se arată în documentul consultat de Profit.ro.

Isărescu, despre creșterile de dobândă: Poate ar fi fost mai bine să ne mișcăm mai repede. Inflația vine încet-încet în jos. Unii ne-au acuzat că am dat cu capul ca berbecul în creșterea economică CITEȘTE ȘI Isărescu, despre creșterile de dobândă: Poate ar fi fost mai bine să ne mișcăm mai repede. Inflația vine încet-încet în jos. Unii ne-au acuzat că am dat cu capul ca berbecul în creșterea economică

Fundamentarea veniturilor din exploatare s-a realizat pe baza principiului prudenței și al continuității activității, având în vedere tendințele pieței de servicii poștale precum și trendul evoluției volumului activității din ultimii ani, diversificarea gamei de servicii și intrarea pe noi piețe având ca obiective creșterea cifrei de afaceri a CNPR, îmbunătățirea calității serviciilor poștale, eficientizarea activității în rețeaua poștală și îmbunătățirea modalităților de furnizare a serviciilor pe segmentele de coletărie, curierat rapid, post-collect prin dezvoltarea aplicațiilor track&trace, extinderea avizarii prin SMS, restructurare site Prioripost, se precizează în document.

De asemenena, s-a avut în vedere adaptarea politicii tarifare la cerințele pieței și la modificările intervenite în strucura  costurilor, impactul dezvoltării concurenței și diversificării canalelor de încasare a  facturilor și ratelor (prin unitațile proprii ale furnizorilor de utilități, instituțiile bancare în zonele urbane, internet banking, automate de plăți, dar și operatori privați) și dimensionarea veniturilor din distribuirea la domiciliu a pensiilor și a altor drepturi sociale.

Florin Cîțu, PNL: Politica monetară este mult prea relaxată. BNR ar trebui să crească dobânda cheie la 5% pentru ca inflația să nu ajungă la 12% CITEȘTE ȘI Florin Cîțu, PNL: Politica monetară este mult prea relaxată. BNR ar trebui să crească dobânda cheie la 5% pentru ca inflația să nu ajungă la 12%

Dacă anul trecut Poșta Română și-a bugetat pentru investiții suma de 49,82 milioane de lei, nivel de 5 ori mai ridicat față de 2016, fondurile propuse pentru acest an sunt mai reduse cu 18,4%.

“Cheltuielile cu investițiile sunt în valoare de 40,668 milioane de lei și sunt structurate astfel: investiții în curs – 10,204 milioane de lei, investiții efectuate la imobilizările corporale existente (modernizări) - 5.055 milioane de lei, dotări – 22,773 milioane de lei și rambursări de rate aferente creditelor pentru investiții – 2,636 milioane de lei”, se arată în document.

Numărul de personal prognozat la sfârșitul acestui an este de 24.980 salariați, comparativ cu 25.350 pentru 2017, incluzând și salariații cu contractul de muncă suspendat. Numărul mediu de salariați estimat pentru acest este de 23.157 salariați, de la 23.839 salariați în 2017.

“Dimensionarea numărului mediu de salariați pentru anul 2018 s-a făcut luând în considerare aplicarea rezultatelor renormarii volumului de activitate, angajarea de agenți mânuitori pentru autovehiculele noi achiziționate în decembrie 2017 pentru extinderea parcului auto, angajarea de personal pe perioadă determinată pentru înlocuirea salariaților angajați pe posturi unice pe perioada concediilor de odihnă”, se spune în document.

Poșta Română este deținută de Ministerul Comunicațiilor – 75% și Fondul Proprietatea – 25% și este cel mai mare operator de profil de pe piața locală, cu o rețea teritorială de 5.600 de unități.

În intervalul 2009 - 2016, Poșta a raportat numai pierderi, cu excepția anilor 2014 și 2016, când rezultatul net a fost pozitiv și a atins 22,89 milioane de lei, respectiv 10,45 milioane de lei.

Însumate, pierderile s-au ridicat la 518,5 milioane de lei în perioada menționată.

viewscnt
Afla mai multe despre
posta romana
venituri
profit brut
venituri
cheltuieli
salariati