Aplicațiile de desktop pentru Windows vor funcționa și pe dispozitivele mobile

Aplicațiile de desktop pentru Windows vor funcționa și pe dispozitivele mobile
scris 8 dec 2016

Microsoft a anunțat că aplicațiile pe care le folosim în mod normal pe desktop vor putea fi instalate și pe dispozitive mobile precum smartphone-uri și tablete.

Motivul principal pentru care Microsoft a eșuat pe zona de mobile a fost lipsa de aplicații pentru smartphone-urile cu Windows Phone. Înainte de a se relansa pe această piață, Microsoft are nevoie să creeze un ecosistem care să includă aplicațiile de care au nevoie utilizatorii.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest lucru se va realiza prin rularea pe dispozitivele mobile a aplicațiilor pe care în prezent le folosim doar pe desktop. Practic, aplicații precum Photoshop, care au fost create doar pentru desktop-uri care folosesc procesoare Intel sau AMD, vor putea fi instalate și folosite pe telefoane mobile și tablete.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pentru asta, Microsoft a realizat un parteneriat cu Qualcomm, cel mai mare producător de procesoare de tip ARM (Advanced RISC Machine) pentru smartphone-uri și tablete. Microsoft va crea un emulator care va “traduce” instrucțiunile originale ale acestor aplicații care au fost create pentru procesoarele Intel de desktop, astfel încât acestea să poată fi “înțelese” de procesoarele de tip ARM.

Google Play Movies oferă conținut 4K CITEȘTE ȘI Google Play Movies oferă conținut 4K

Procesoarele ARM, spre deosebire de cele Intel, folosesc un set limitat de instrucțiuni ceea ce le face să fie mai mici și mai eficiente. De aceea, sunt preferate de către producătorii de dispozitivele mobile, o zonă în care eficiența energetică este esențială pentru autonomia device-urilor.

Microsoft nu este la prima tentativă de atacare a zonei de mobile cu ecosistemul său de desktop. În 2012, compania americană lansa Windows RT, un sistem de operare dezvoltat special pentru dispozitivele mobile cu procesoare ARM.

Mutarea s-a dovedit neinspirată, iar Microsoft a realizat că nu are nevoie de mai multe sisteme de operare, ci trebuie ca Windows-ul, cu tot ecosistemul său, să ruleze atât pe desktop-uri, cât și pe dispozitivele mobile. Așa s-a născut Windows 10, un sistem de operare ce poate fi folosit pe desktop-uri, tablete și telefoane mobile.

Din cauza diferențelor de arhitectură dintre cele două tipuri de procesoare, aplicațiile de desktop nu vor rula la fel de rapid pe dispozitivele cu procesoare ARM. Producătorii și utilizatorii vor putea alege între performanțele superioare ale procesoarelor Intel sau autonomia mai bună ale celor de tip ARM precum familia Snapdragon de la Qualcomm folosită în prezent pe un număr foarte mare de smartphone-uri și tablete.

Cook: Vânzările de Apple Watch au atins un nivel record în prima săptămână a cumpărăturilor de sărbători CITEȘTE ȘI Cook: Vânzările de Apple Watch au atins un nivel record în prima săptămână a cumpărăturilor de sărbători

Un alt rezultat al acestui parteneriat va fi apariția unui număr din ce în ce mai mare de laptop-uri cu procesoare de tip ARM. Acestea, deși nu vor oferi performanța unui sistem cu procesor Intel, vor aduce autonomii de ordinul zecilor de ore pentru acest tip de dispozitive.

Microsoft intenționează să includă noua tehnologie în Windows 10 începând de anul viitor, dar acestea nu va face parte din update-ul Creators programat pentru luna martie. Cel mai probabil, va fi disponibilă din a doua parte a anului.

Tactica rulării pe device-uri mobile a aplicațiilor de desktop printr-un emulator este un pas intermediar pentru Microsoft, menit să dea roade în următorii câțiva ani. Scopul final al companiei este crearea unui ecosistem de aplicații universale, create să funcționeze în mod nativ pe toate tipurile de dispozitive pe care va rula Windows 10, indiferent că acestea sunt desktop-uri, telefoane mobile sau brățări de fitness.

viewscnt
Afla mai multe despre
windows 10
microsoft
arm