AMD anunță noi cipuri pentru inteligență artificială, pe fondul intensificării concurenței cu Nvidia, Intel

AMD anunță noi cipuri pentru inteligență artificială, pe fondul intensificării concurenței cu Nvidia, Intel
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iun 2024

AMD a anunțat noi cipuri pentru inteligență artificială, în timp ce încearcă să se impună ca lider pe fondul concurenței cu Nvidia și Intel, transmite CNBC.

”AI este prioritatea noastră numărul unu și ne aflăm la începutul unui moment incredibil de interesant pentru industrie, deoarece AI transformă practic fiecare afacere, ne îmbunătățește calitatea vieții și remodelează fiecare parte a pieței de calcul”, a spus președintele și CEO-ul companiei, Lisa Su, în timpul conferinței de tehnologie Computex din Taipei.

Urmărește-ne și pe Google News
Samsung își dublează profitul în România chiar și cu afaceri mai mici. Datoriile urcă puternic CITEȘTE ȘI Samsung își dublează profitul în România chiar și cu afaceri mai mici. Datoriile urcă puternic
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Su a prezentat seria Ryzen AI 300 pentru laptopurile AI de următoarea generație. Linia ar putea concura direct cu viitoarele Intel Lunar Lake și Qualcomm Snapdragon X.

Și, în parteneriat cu Microsoft , aceste cipuri vor alimenta laptopurile echipate cu chatbotul AI Copilot al gigantului tehnologic, scrie News.ro.

Su a dezvăluit, de asemenea, noua serie Ryzen 9000 pentru desktopuri, numindu-le ”cele mai rapide procesoare pentru PC din lume”, pentru jocuri video și crearea de conținut.

Ambele linii urmează să fie lansate în iulie.

Acest lucru vine la mai puțin de două luni de la anunțul AMD din aprilie despre noi procesoare care pot rula sarcini de lucru AI - Ryzen Pro 8040 pentru laptopuri și Ryzen Pro 8000 pentru desktop-uri.

Firmele de cipuri se întrec pentru a lansa procesoare mai rapide și mai puternice pentru a rămâne relevante în cursa AI.

Nvidia a prezentat duminică următoarea generație de cipuri AI numite ”Rubin”, care vor succeda modelul anterior ”Blackwell”, care tocmai a fost anunțat în martie.

CEO-ul Nvidia, Jensen Huang, s-a angajat să lanseze noi tehnologii de cipuri AI în fiecare an, mai rapid decât cronologia anterioară de doi ani a companiei.

SAP, avans al afacerilor în România. Profitul net însă s-a înjumătățit CITEȘTE ȘI SAP, avans al afacerilor în România. Profitul net însă s-a înjumătățit

AMD intenționează, de asemenea, să lanseze noi tehnologii de cipuri AI în fiecare an.

AMD a detaliat luni foaia de parcurs pentru cipurile pentru centre de date, cu acceleratoarele Instinct MI325X - o versiune îmbunătățită a seriei MI300 - planificate pentru disponibilitate în trimestrul al patrulea.

Seria Instinct MI350, care va fi construită pe arhitectura de generație următoare, urmează să fie lansată în 2025, în timp ce seria Instinct MI400 este planificată pentru 2026.

Su a prezentat luni, de asemenea, cele mai recente procesoare de server EPYC din a cincea generație, care se așteaptă să fie lansate în a doua jumătate a acestui an pentru ”a continua performanța și eficiența de lider a familiei de procesoare AMD EPYC”.

La fel ca Nvidia, AMD nu își produce propriile cipuri. În schimb, externalizează producția de cipuri către contractori, în principal către cel mai mare producător de cipuri din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.

Ryzen AI 300, Ryzen 9000 și cipurile EPYC de generația a 5-a vor fi construite pe cea mai recentă arhitectură „Zen 5”.

”Veți vedea Zen 5 peste tot, de la supercomputere la centre de date și computere”, a spus Su.

viewscnt
Afla mai multe despre
amd
inteligență artificială