FOTO Val de turiști la munte. Administratorii pârtiilor raportează „cifre istorice”. Sistare a cartelelor pentru urcarea cu telegondola

Povești cu Profit   
FOTO Val de turiști la munte. Administratorii pârtiilor raportează „cifre istorice”. Sistare a cartelelor pentru urcarea cu telegondola

Un val de turiști a luat cu asalt stațiunile montane de pe Valea Prahovei și din județul Brașov, în vacanța de la acest început de an.

Încă de la primele ore ale dimineții, parcările devin neîncăpătoare, la mijloacele de transport pe cablu de formează cozi la care se așteaptă și peste o oră, iar terasele de la munte sunt arhipline.

Urmărește-ne și pe Google News
Bill Gates își cheltuiește banii pe lux, de la colecția de mașini până la un vast portofoliu imobiliar. Conac cu 6 bucătării și 24 de băi CITEȘTE ȘI Bill Gates își cheltuiește banii pe lux, de la colecția de mașini până la un vast portofoliu imobiliar. Conac cu 6 bucătării și 24 de băi

Administratorii pârtiilor raportează „cifre istorice” în ceea ce privește numărul persoanelor care utilizează telecabinele și telegondolele, iar salvamontiștii fac apel la turiști să respecte regulile pe care muntele le impune: echipament adecvat, conduită preventivă pe pârtii, respectarea regulilor care interzic intrarea cu săniile în zonele destinate practicării sporturilor de iarnă.

Începutul de an aduce cifre record în ceea ce privește numărul turiștilor care merg la munte. Dacă în alți ani, la început de ianuarie, administratorii domeniilor schiabile de pe Valea Prahovei și din Brașov așteptau să scadă temperaturile pentru a produce zăpadă artificială, anul acesta pârtiile acoperite cu un strat de zăpadă care măsoară zeci de centimetri îi atrag ca un magnet pe turiștii bucuroși de vacanța prelungită.

FOTO Brandul Hilton intră în Craiova. “Va deveni un reper în întreaga regiune.\ CITEȘTE ȘI FOTO Brandul Hilton intră în Craiova. “Va deveni un reper în întreaga regiune."

La Sinaia, cifre istorice

De la începutul anului și până luni, 6 ianuarie, mii de turiști au urcat cu telegondola pe munte. Statisticile administrației domeniului schiabil al stațiunii arată că doar în prima zi peste 3.200 de oameni au urcat în Bucegi, cu mijloacele de transport pe cablu. Apoi, cifrele au crescut în fiecare zi.

În 2 ianuarie, 5.089 de turiști au urcat pe munte, în 3 ianuarie, când domeniul schiabil a fost închis din cauza rafalelor de vânt, 2.655 de turiști au urcat să se bucure de zăpadă până la cota 1400 din Bucegi.

Profit.ro - Record de conferințe live inclusiv pe TV, cu idei care au generat schimbări de legi. Calendarul pe 2025 CITEȘTE ȘI Profit.ro - Record de conferințe live inclusiv pe TV, cu idei care au generat schimbări de legi. Calendarul pe 2025

În 4 ianuarie, datele arată că 5.133 de persoane au urcat cu telegondola pe munte, la Sinaia, în 5 ianuarie cifra a ajuns la 5.160 iar luni, 6 ianuarie, în mai puțin de cinci ore de la punerea în funcțiune a mijloacelor de transport pe cablu, peste 3.000 de turiști urcaseră pe munte.

La stația de plecare a telegondolei, parcarea devine neîncăpătoare încă de la primele ore ale zilei.

Aglomerația este atât de mare încât, pentru a evita orice incidente nedorite, administratorul domeniului schiabil a luat, în unele zile, măsuri precum cea de sistare a cartelelor pentru urcarea cu telegondola, concomitent cu apelul transmis către turiști de a se organiza pentru a coborî de pe munte din timp.

FOTO Nokian Tyres pregătește lansarea mega-investiției în România, preferată în dauna Rusiei. Experții străini au calculat ce avantaje va avea în țară deși electricitatea e mai scumpă decât în Finlanda CITEȘTE ȘI FOTO Nokian Tyres pregătește lansarea mega-investiției în România, preferată în dauna Rusiei. Experții străini au calculat ce avantaje va avea în țară deși electricitatea e mai scumpă decât în Finlanda

„Cifrele înregistrate la începutul acestui an sunt unele istorice. Niciodată nu am înregistrat un număr atât de mare de turiști care să urce pe munte în doar câteva zile”, a declarat pentru News.ro Maria Floricica, administratorul domeniului schiabil al stațiunii Sinaia care deține această funcție de opt ani.

Poiana Brașov - numărul turiștilor cazați, dublat de cel al turiștilor veniți din alte stațiuni

La mijloacele de transport pe cablu din Poiana Brașov, dacă arunci un ac nu îl pierzi prin zăpadă, îl pierzi în marea de turiști. Numărul persoanelor cazate la hotelurile din stațiune este dublat, pe timp de zi, de cel al turiștilor veniți din alte părți.

„Sunt extrem de mulți turiști, iar datele arată că foarte mulți dintre cei care își petrec ziua în stațiune vin din alte părți, din stațiuni de pe Valea Prahovei sau din zona Bran – Moieciu. După ora 10-11, e greu spre imposibil să mai găsești un loc de parcare în stațiune. Noi am recomandat celor care vin din alte stațiuni să lase mașinile personale în oraș și să folosească mijloacele de transport pe care Primăria le pune la dispoziție către Poiană.

„Nașul” inteligenței artificiale, care tocmai a primit premiul Nobel, a calculat - 10-20% risc ca AI să \ CITEȘTE ȘI „Nașul” inteligenței artificiale, care tocmai a primit premiul Nobel, a calculat - 10-20% risc ca AI să "distrugă omenirea"

E incredibil de aglomerată Poiana Brașov zilele acestea” , a precizat, pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea.

Mulți merg în Poiana Brașov pentru că a devenit un loc în care trebuie să fii. Alții merg să bea un ceai ori să urce cu mijloacele de transport pe cablu pe Postăvarul. Unii uită să coboare la timp de acolo, alții au dificultăți din cauza echipamentului neadecvat.

La Predeal, Azuga, Bușteni situația este la fel: sute de oameni se bucură de munte, zăpadă și, zilele acestea și de soare.

Ignoranța pe pârtie costă. Număr record de intervenții în istoria de 125 de ani a Salvamont

Vestea bună este că cifrele record se traduc în profit pentru cei din domeniul turistic. Vestea rea este că numărul accidentelor de pe pârtii – și nu numai- este direct proporțional cu aglomerația.

Salvatorii montani povestesc că au existat inclusiv „accidente urbane” cărora le-au căzut victime oameni care merg la munte total nepregătiți.

CEO-ul EXE Software: Și pentru 2025 avem planuri mari CITEȘTE ȘI CEO-ul EXE Software: Și pentru 2025 avem planuri mari

„Sunt zile de vârf maxim ale sezonului de iarnă. Am constatat o afluență turistică nemaiîntâlnită până acum. Ăsta e un lucru îmbucurător că vin foarte mulți oameni către munte, dar din păcate sunt și oameni care nu sunt pregătiți nici măcar să stea la baza stațiunii turistice, deci nu neapărat să meargă pe munte sau să meargă pe pârtiile deschide. Am avut câteva cazuri stupide în care oamenii au căzut în clipa în care au coborât din mașină în parcare sau au alunecat pe treptele cabanei în care voiau să meargă. Pe acestea nici nu le-am contabilizat ca accidente montane, ci accidente casnice, urbane, cum vreți să le ziceți, dar au fost foarte multe și foarte grave. Apoi au urmat accidentele pe pârtiile de schi și de săniuș.

Oameni care nu aveau pregătirea necesară au abordat pârtii mult peste dificultatea lor, au considerat că dacă pot urca cu telescaunul sau cu telecabina foarte ușor și ajung în vârful pârtiei, au considerat că până jos vor putea să învețe sau ajung ei cumva fără să li se întâmple nimic. Din păcate nu e așa, majoritatea devin ghiulele vii pe pârtie și au loc accidente în clipa în care se lovesc de primul obstacol sau de alte persoane de pe pârtia de schi”, a declarat pentru news.ro. directorul Salvamont România, Sabin Cornoiu.

FOTO Echipamentele pentru cloudul guvernamental, instalate în centrul de date al STS CITEȘTE ȘI FOTO Echipamentele pentru cloudul guvernamental, instalate în centrul de date al STS

Accidente deloc ușoare s-au produs și pe pârtiile de săniuș.

„Din păcate, aceste săniuțe sunt foarte greu de controlat. Iarăși, cum a observat toată lumea, este păcat că adulții merg să se dea cu săniuța pe pârtiile unde merg și copii. De aici apar și aceste probleme, un adult în viteză are o forță foarte mare și ați văzut ce înseamnă să se izbească de un copil”, a precizat Sabin Cornoiu.

Șeful Salvamont România remarcă și partea bună a acestor zile: în perioada în care a existat risc de avalanșă, cei care practică schi sau snowboard off-piste sau care fac drumeții către zona înaltă, cu echipament specific, au ținut cont de avertizările privind riscul de avalanșe și vreme rea și nu s-au înregistrat evenimente pe munte.

CONFIRMARE FOTO Digi și-a lansat în Spania serviciul TV, atacând concurența cu un preț low-cost CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Digi și-a lansat în Spania serviciul TV, atacând concurența cu un preț low-cost

„Noi am avut între 500 și 600 de salvamontiști zilnic pe munte pentru că știam că va fi vârf de sezon turistic. Mai mult, am mărit numărul acestora pe măsură ce ne-am dat seama că oamenii vin din ce în ce mai mult la munte. Poate de Crăciun au fost mai puțini, dar am știut că de Anul Nou și după Anul Nou vor fi mult mai mulți, am încercat să asigurăm efectivele necesare. Ieri (duminică – n.r.) au fost 167 de accidente, cele mai multe înregistrate într-o zi în istoria de 125 de ani a Salvamont”, a mai afirmat directorul Salvamont România.

viewscnt
Afla mai multe despre
sinaia
valea prahovei
poiana brasov
turisti
munte