Cercetătorul Aziz Sancar, laureat al premiului Nobel pentru chimie pe 2015, afirmă că imaginea spiralei de ADN ce este imprimată pe bancnotele de 5 lire turcești este eronată, informează bbc.com.
Profesorul Sancar a vizitat recent o școală din Istanbul unde a susținut o prelegere despre cercetările sale științifice, în timpul căreia a făcut această dezvăluire insolită, precizează site-ul Haber 24.
Aziz Sancar spune că bancnotele de 5 lire turcești ”arată o spirală de ADN «stângace», învârtindu-se de la stânga la dreapta, deși ar trebui să se învârtă în sensul opus”, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bancnotele de 5 lire turcești, emise pentru prima dată în 2009, arată, de asemenea, simbolul unui atom, o schiță a Sistemului Solar și un portret al istoricului în științe Adnan Sayili.
Profesorul Aziz Sancar, care deține dublă cetățenie, turcă și americană, a realizat în colaborare cu doi colegi un studiu ce a descoperit felul în care celulele din organism își repară ADN-ul, contribuind în același timp la identificarea celulelor care declanșează cancerul. Acel studiu le-a adus celor trei cercetători premiul Nobel pentru chimie în 2015. Aziz Sancar, care s-a născut într-o familie săracă din Turcia, a absolvit Facultatea de Medicină din Istanbul și s-a mutat apoi în Statele Unite ale Americii.
Profesorul turc spune că a atribuit întotdeauna succesul de care a avut parte în carieră reformelor din educație realizate în epoca fondatorului Turciei moderne, Kemal Ataturk. Luna trecută, Aziz Sancar și-a donat medalia Nobel arhivei de la Mausoleul Ataturk din Ankara, în semn de recunoștință față de sistemul de educație turcesc, precizează postul NTV. Profesorul Sancar a mai spus că a contactat Banca Centrală a Turciei pentru a-i semnala această eroare în urmă cu cinci ani, dar, în ciuda intervenției sale, spirala ADN continuă să se învârtă pe bancnotele turcești în direcția greșită.