Un cunoscut „unicorn”, prezent și în România, vrea să înlocuiască jumătate dintre angajați cu inteligența artificială

Un cunoscut „unicorn”, prezent și în România, vrea să înlocuiască jumătate dintre angajați cu inteligența artificială
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 aug 2024

„Unicornul” suedez Klarna, care a lansat o soluție de BNPL - buy now, pay later (cumperi acum, plătești mai târziu), intenționează să renunțe la aproape jumătate dintre angajații săi și să-i înlocuiască treptat cu inteligența artificială (IA), conform FT.

Firma suedeză, prezentă și în România cu serviciul de cumpărături cu plata în rate fără dobândă, și-a redus deja numărul de angajați în 2023, de la 5.000 la 3.800, scrie StartUp Cafe.

Urmărește-ne și pe Google News
ING Bank în România, în anul în care împlinește 30 ani pe piața locală: venituri mai mari și active în creștere. Profitul înainte de impozitare în ușoară scădere pe fondul introducerii taxei pe cifra de afaceri CITEȘTE ȘI ING Bank în România, în anul în care împlinește 30 ani pe piața locală: venituri mai mari și active în creștere. Profitul înainte de impozitare în ușoară scădere pe fondul introducerii taxei pe cifra de afaceri
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Klarna a declarat că asistentul său IA poate îndeplini sarcinile a 700 de angajați, reducând timpul necesar pentru rezolvarea problemelor de la 11 minute la două, conform Reuters.

„Nu numai că putem face mai mult cu mai puțin, dar putem face mult mai mult cu mai puțin”, a declarat pentru FT CEO-ul și co-fondatorul Klarna, Sebastian Siemiatkowski. El susține că numărul de angajați ar putea scădea treptat la 2.000 de angajați, odată cu implementare IA.

Firma a înghețat angajările, dar sursele citate arată că va continua, totuși, să recruteze doar ingineri.

Klarna susține că după ce s-a orientat spre IA, venitul mediu per angajat a crescut cu 73% (year-over-year), la 7 milioane de coroane suedeze (aproape 617.000 EUR), arată CNBC. 

Despre un posibil IPO (ofertă publică inițială) în 2025, CEO-ul Klarna a spus că „pare rezonabil” și că firma s-ar putea orienta către o listare în SUA , deși a luat în calcul și opțiunile europene, conform Reuters.

Amazon lansează un abonament pentru funcțiile de inteligență artificială. Ce vor primi cliențiii pentru o sumă lunară CITEȘTE ȘI Amazon lansează un abonament pentru funcțiile de inteligență artificială. Ce vor primi cliențiii pentru o sumă lunară

Klarna a fost fondată în 2005, la Stockholm, de trei tineri antreprenori: Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth și Victor Jacobsson. Firma a fost declarată la un moment dat cel mai mare unicron fintech european, fiind evaluată la 45,6 miliarde de dolari, în urma unei investiții de 639 de milioane de dolari obținute în anul 2021.

În 2022, compania a fost nevoită să accepte o scădere a evaluării sale până la 6,7 miliarde de dolari, pentru a putea primi noi fonduri din partea investitorilor. Astfel, în iunie 2022, compania suedeză a reușit să atragă o rundă de finanțare de 800 de milioane de dolari, condusă de fondul american de investiții Sequoia.

De la înființarea sa (2005) și până în 2019, „unicornul” (o companie nelistată pe bursă, care are o valoare de cel puțin 1 miliard de dolari - n.r.) suedez a fost constant profitabil, dar odată cu expansiunea sa în SUA a înregistrat pierderi mari, scrie FT.

În 2023, Klarna a înregistrat primul profit net trimestrial, după mai bine de 4 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicorn
klarna