Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus dobânda-cheie pentru prima dată de la criza financiară din 2008, cu scopul de a susține creșterea economiei americane în contextul incertitudinilor globale și al războiului comercial cu China.
Rata dobânzii a fost redusă cu un sfert de punct procentual, în intervalul 2%-2,25%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele american Donald Trump a cerut luni Rezervei Federale să meargă dincolo ”de o mică reduce a dobânzii”, amplificând presiunile asupra instituției. Într-o serie de mesaje pe platforma Twitter, Trump a reluat criticile la adresa oficialilor Fed, acuzându-i că sunt prea precauți în comparație cu factorii de decizie din China și Europa.
Economia americană a atins în iulie cea mai lungă perioadă de expansiune economică din istorie (121 de luni). Totuși, creșterea cumulată în această perioadă a fost de doar 25%, sub avansul înregistrat în perioadele de boom anterioare.
Cea mai recentă reducere a ratei dobânzii în SUA a fost în 2008, când Fed a adus dobânda aproape de zero, iar ulterior a menținut nivelul timp de 7 ani.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unirea Shopping Center trece pe profit. AGA a relevat o companie în curs de curățire, dar încă împotomolită în litigii, contracte vechi păguboase și chiar cu „femei de serviciu relaxate”Mutarea Fed a antrenat mișcări importante în piață, tendința fiind de corecție pentru bursă și de întărire a dolarului în măsura în care mulți investitori care mizaseră pe o tăiere mai curajoasă, de 0,50 de puncte procentuale, sunt nevoiți să se replieze. Piața de acțiuni a reacționat negativ. Indicele Dow Jones Average Industrial suferă un declin de aproximativ 1% în ultima oră de tranzacționare a Bursei de la New York, iar cotația la un moment dat coborâse chiar și cu peste 200 de puncte sub pragul psihologic de 27.000 de puncte, într-o vânzare precipitată, evidențiată pe graficul atașat.
Piața s-a înscris ulterior pe o traiectorie de revenire, gravitând către reperul de 27.000 de puncte, însă tendința inițială a persistat pe dolar. Acesta a tins să se aprecieze față de euro, franc și yen. În raport cu moneda unică europeană, dolarul SUA a devenit cel mai puternic din vara anului 2017 până în prezent, coborând chiar și sub palierul de 1,11 dolari pentru un euro, în condițiile în care investitorii văd că banca centrală a SUA a preferat amputarea mai conservatoare de dobândă, ceea ce lasă un loc mai mare pentru fructificarea diferențialului de dobândă, așa-numitul "carry trade".