Unul dintre cei mai constanți emitenți de pe segmentul de obligațiuni de la BVB, Banca Comercială Română, vinde o nouă emisiune de obligațiuni corporative, ceea ce ridică stocul de astfel de instrumente al emitentului la 3,7 miliarde lei, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: Banca Comercială Română este unul din cei mai constanți emitenți de la Bursa de Valori București, unde vine periodic cu instrumente cu venit fix, frecvența exercițiilor fiind intensificată în ultimele luni. La emisiunile precedente, subscrierile au fost echilibrat distribuite între fonduri de pensii, administratori de active, companii de asigurări, instituții de credit, iar printre participanți s-au numărat Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale.
BCR a plasat acum către investitori o emisiune denominată în lei și scadentă în anul 2027 (BCR27A), în valoare de 702,00 milioane lei (141,95 milioane euro), în secvență scurtă după listarea de acum 3 luni a altei emisiuni, de asemenea, în moneda națională, cu maturitate în 2027 (BCR27) cu un nivel agregat de 351,50 milioane lei și purtând o dobândă fixă anuală de 6,76%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„BCR a utilizat intens, în ultimii ani, piața de capital pentru finanțare, fiind un partener esențial al Bursei în promovarea resurselor pe care le avem disponibile pentru companii", spunea Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București, la respectivul exercițiu de piață.
Noua emisiune a fost plasată către 10 investitori calificați și urmează să devină disponibilă la tranzacționare, de asemenea, în piața secundară de la BVB. Valoarea nominală este de 100 de lei.
În octombrie 2021, instituția de credit a lansat o emisiune de bonduri "verzi" în valoare de 500 milioane lei cu maturitate în 2028 (BCR28A).
O emisiune a fost lansată la finele anului trecut, în valoare de 600 de milioane de lei. Emisiunea a inclus atunci obligațiuni non-preferențiale, cu o maturitate la 7 ani. Demersul a fost necesar tot pentru a respecta reglementările UE privind capacitatea pe care trebuie să o aibă băncile pentru a absorbi pierderile, cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL) și liniile directoare MREL în linie cu strategia de rezoluție urmărită.
În total, BCR a ajuns, cu emisiunea de azi, la 3,75 miliarde de lei în obligațiuni emise pe piața din România.
CITEȘTE ȘI Fitch: Războiul și pandemia alimentează deficitele gemene în economiile emergente. România, printre statele cu deficite gemene de cel puțin 7% din PIB în 2022BCR a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,4 miliarde de lei, în creștere cu 73% față de 2020, pe fondul scăderii puternice a provizioanelor de risc.
Banca și-a majorat portofoliul de credite cu circa 11% la 47,9 miliarde de lei.