Timișoara împrumută 20,3 milioane de euro de la BERD pentru modernizarea infrastructurii și reînnoirea flotei de tramvaie

Timișoara împrumută 20,3 milioane de euro de la BERD pentru modernizarea infrastructurii și reînnoirea flotei de tramvaie
scris 23 dec 2021

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va acorda municipiului Timișoara un împrumut de 20,3 milioane euro pentru a cofinanța alături de Uniunea Europeană (UE) proiecte prioritare de infrastructură de transport aferente perioadei 2020-2023.

Finanțarea vizeaza reînnoirea flotei de tramvaie, reabilitarea unei linii de tramvai (T5) și asistență pentru eficientizarea seviciului de transport public.

Urmărește-ne și pe Google News
Fitch urcă cu două trepte ratingul pe termen lung al UniCredit Bank România și îmbunătățește perspectiva pentru Banca Transilvania. Confirmare de rating pentru BCR CITEȘTE ȘI Fitch urcă cu două trepte ratingul pe termen lung al UniCredit Bank România și îmbunătățește perspectiva pentru Banca Transilvania. Confirmare de rating pentru BCR

Proiectul marchează și aderarea orașului la Programul de dezvoltare urbană sustenabilă Orașe Verzi, program în valoare de 5 miliarde euro lansat de BERD în anul 2016. În cadrul programului orașele participante elaborează un Plan de Acțiune pentru identificarea, prioritizarea și dezvoltarea de soluții adaptate la provocările urbane și de mediu. Între altele, Planul de Acțiune Orașe Verzi va lua în considerare obiectivul municipiului în conformitate cu Programul Operațional Regional al Uniunii Europene pentru România, care vizează dezvoltarea sustenabilă în zona metropolitană și creșterea mobilității.

Împrumutul aprobat astăzi va fi utilizat pentru cofinanțarea proiectului de dezvoltare a infrastructurii de tramvaie a municipiului Timișoara. Valoarea totală a proiectului este de 87,2 milioane euro, din care aproximativ 67 milioane euro este finanțare nerambursabilă UE și din bugetul de stat și local. Finanțarea BERD va asigura deficitul de finanțare și va sprijini, în același timp, introducerea unui plan de management pe termen lung  al infrastructurii de transport urban având în vedere obiectivele de mediu, rezilientă și mobilitate.

Modernizarea infrastructurii de transport electric va conduce la creșterea mobilității în regiune și la îmbunătățirea standardelor de viață și de mediu prin creșterea calității serviciului de transport public, prin promovarea eficienței energetice și prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2). Proiectul va genera reducerea emisiilor de CO2 cu aproximativ 22,2% reprezentând până la 683 tone CO2. Pentru atingerea acestor obiective, proiectul va include și asistență pentru actualizarea planului de mobilitate urbană sustenabilă și pentru reorganizarea sistemului de transportului public.

viewscnt
Afla mai multe despre
timisoara
berd
tramvaie timisoara
berd timisoara
imprumut berd
imprumut timisoara
finantare berd
transport public
tramvaie timisoara