Comisia pentru bursă și valori mobiliare (SEC) din SUA a dat în judecată compania de criptomonede NovaTech și pe cofondatorii săi căsătoriți, declarând că au strâns în mod fraudulos peste 650 de milioane de dolari de la peste 200.000 de investitori din întreaga lume, inclusiv mulți haitieni americani, transmite Reuters.
NovaTech și cofondatorii Cynthia și Eddy Petion ar fi promis investitorilor că banii lor vor fi în siguranță, Cynthia Petion asigurând că vor avea ”profit din prima zi”, scrie News.ro.
SEC a spus că cei doi au folosit în schimb banii noi în principal pentru a rambursa bani investitorilor anteriori și pentru a plăti comisioane promotorilor, în timp ce au atras milioane de dolari pentru ei înșiși.
Schema a durat patru ani, până la colapsul NovaTech din mai 2023.
Procesul înregistrat luni, la tribunalul federal din Miami, a venit la două luni după ce procurorul general din New York, Letitia James, a dat în judecată NovaTech și Petions într-o instanță de stat din Manhattan, estimând frauda acestora la peste 1 miliard de dolari.
Autoritățile de reglementare au spus că NovaTech a încercat să facă apel la credința religioasă a victimelor prin intermediul rețelelor de socializare, Telegram și WhatsApp și, uneori, în limba creolă haitiană, Cynthia Petion numindu-se ”Reverendul CEO” și spunând că NovaTech este ”viziunea lui Dumnezeu”.
Avocații NovaTech și soții Petion, despre care se crede că locuiesc în Panama, nu au putut fi identificați imediat.
Ambele autorități de reglementare au numit frauda o schemă piramidală, în care companiile plătesc bonusuri sau comisioane pentru a recruta noi investitori.
CITEȘTE ȘI Elon Musk ar trebui să fie arestat dacă a incitat revoltele din Marea Britanie, spune fostul șef al Twitter. Bruce Daisley îi compară pe miliardarii din domeniul tehnologiei cu oligarhii care nu răspund de nimicSEC a acuzat, de asemenea, șase promotori NovaTech de fraudă, spunând că au continuat să recruteze investitori în ciuda ”semnalelor roșii”, cum ar fi retragerile întârziate și acțiunile de reglementare din SUA și Canada, care au ridicat semne de întrebare cu privire la legitimitatea NovaTech.
Un promotor, Martin Zizi, a fost de acord să plătească o amendă civilă de 100.000 de dolari. Avocatul său nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Ambele procese solicită restituirea banilor victimelor și amenzi civile.