Autoritățile americane au dat băncii JPMorgan Chase & Co permisiunea de a procesa plăți pentru Russian Agricultural Bank, însă acest aranjament temporar nu este un înlocuitor pentru reconectarea băncii rusești la sistemul internațional de plăți SWIFT, a declarat, pentru Reuters, o sursă rusească.
Accesul la sistemul SWIFT este una dintre principalele solicitări ale Rusiei în negocierile pentru prelungirea acordului internațional privind exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră. De asemenea, Moscova a spus în repetate rânduri că un nou acord depinde de ridicarea de către Occident a obstacolelor impuse pentru exporturile rusești de cereale și îngrășăminte, scrie Agerpres.
Sursa citată de Reuters, care a dorit să își păstreze anonimatul, a dezvăluit că Biroul de Supraveghere a Activelor Străine (OFAC), un departament din cadrul Trezoreriei SUA, a permis băncii JPMorgan să proceseze tranzacții pentru Russian Agricultural Bank.
"Acest gen de tranzacții sunt dificile", a precizat sursa din apropierea acestui dosar.
Varianta JPMorgan a fost propusă ca o alternativă la reconectarea Russian Agricultural Bank (cunoscută în Rusia drept Rosselkhozbank) la sistemul SWIFT, însă, potrivit sursei citate, permisiunea ar putea fi ridicată în orice moment.
"Asta nu poate înlocui SWIFT", a precizat sursa.
Ministrul rus al Afacerilor Externe, Sergei Lavrov, a declarat la un briefing de presă organizat la ONU că o bancă "a fost de acord să finanțeze o operațiune", dar asta nu este o soluție acceptabilă pe termen lung. Lavrov nu a dezvăluit numele băncii.
O altă sursă din apropierea tranzacției a spus că Departamentul de Stat al SUA și Trezoreria SUA au cerut JPMorgan să deruleze o tranzacție "foarte limitată și intens monitorizată" în legătură cu exportul de produse agricole, care s-a derulat luna aceasta.
CITEȘTE ȘI Start-upul românesc bonapp.eco a ridicat o finanțare de 600.000 de euro și vizează să ajungă la venituri de 1 milion de euro în 2024. Extindere în Iași, Timișoara și Brașov în următoarele 12 luniÎn mod normal, Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu. Alături de Ucraina, Rusia este unul dintre principalii producători agricoli mondiali. Ambele țări sunt jucători importanți pe piețele de grâu, orz, porumb, rapiță, ulei de rapiță, semințe și ulei de floarea soarelui. În plus, Rusia este și un jucător important pe piața îngrășămintelor.
Războiul din Ucraina a modificat în mod semnificativ livrările de produse agricole. Atât Ucraina, cât și Rusia, spun că acordul internațional privind exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră, ce permite Ucrainei să își exporte produsele prin porturile sale de la Marea Neagră, este în pericol de colaps.