Fondul suveran de investiții al Norvegiei, unul dintre cei mai mari investitori globali, a anunțat că va vota în favoarea pachetului de remunerație de la UniCredit, transmite Reuters.
Al doilea grup bancar italian va avea, în 31 martie, Adunarea anuală a Acționarilor, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fondul suveran de investiții al Norvegiei deținea la finalul anului trecut 2,65% din acțiunile UniCredit, în valoare de aproximativ 728 milioane de dolari.
Acționarii UniCredit ar urma să aprobe noua structură a remunerației directorului general Andrea Orcel, care ar urma să beneficieze de o creștere de 30% dacă banca îndeplinește o serie de obiective anul acesta. Orcel, fostul șef al diviziei de investiții bancare al grupului elvețian UBS AG, devine astfel unul dintre șefii de bănci cel mai bine plătiți din Europa.
Conform documentelor publicate pe site-ul băncii, Orcel ar urma să primească o remunerație fixă de 3,25 milioane de euro anul acesta, comparativ cu 2,5 milioane de euro anul trecut.
De asemenea, el va primi o compensație variabilă de 6,5 milioane de euro, dacă banca depășește obiectivele din 2023. Suma va fi plafonată la 4,25 milioane de euro - mai puțin decât bonusul pe 2022 - dacă banca doar îndeplinește obiectivele din 2023.
Întreaga compensație variabilă va fi plătită în acțiuni și va fi legată de îndeplinirea obiectivelor UniCredit din 2023 privind venitul net, costurile, capitalul și profitul, precum și unele ținte pe termen lung.
În 2022, UniCredit i-a plătit lui Orcel un bonus de cinci milioane de euro, nivelul maxim stabilit de bancă, astfel încât valoarea totală a compensației pentru 2022 a ajuns la 7,5 milioane de euro.
În 2022, banca italiană a raportat un profit peste estimări, de 6,5 miliarde de euro, a redus costurile totale 2% și a majorat cu 40% plățile către investitori.
De asemenea, UniCredit a majorat cu 22% nivelul mediu al bonusurilor pentru principalii 935 membri ai conducerii, unele dintre cele mai generoase recompense în rândul băncilor din Europa.
De la sosirea sa la UniCredit, în aprilie 2021, Orcel a evitat la limită o revoltă a acționarilor din cauza remunerației sale, care este dublă față de cea a predecesorului său. Dar, de la venirea sa, prețul acțiunilor UniCredit a fost mai mult decât dublu.
UniCredit SpA s-a angajat luna trecută să returneze investitorilor 5,25 miliarde de euro (5,69 miliarde de dolari) pe baza rezultatelor din 2022, după ce a raportat un profit trimestrial record.
Directorul general Andrea Orcel, care se concentrează pe majorarea dividendelor de când a preluat conducerea, în aprilie 2021, și-a exprimat încrederea că va obține aprobările necesare de la supervizorii de la BCE.
Creditorii au nevoie de aprobarea BCE pentru răscumpărările de acțiuni, care au fost responsabile în 2022 pentru aproape două treimi din ținta UniCredit de distribuire a capitalului, pe lângă dividendele în numerar.
"Am avut discuții cuprinzătoare cu autoritățile de reglementare privind distribuțiile și suntem extrem de încrezători că vom obține aprobarea pentru a le acorda", a declarat Orcel.
Menținând un control strâns al costurilor, Orcel s-a concentrat pe generarea de capital pentru a-i recompensa pe acționari, care din câștigurile pe 2021 au primit 3,75 miliarde de euro ca dividende și răscumpărări de acțiuni.