Principalii indici bursieri de pe Wall Street au deschis în scădere puternică miercuri, în linie cu bursele europene, în contextul în care creșterea numărului de infecții cu noul coronavirus și perspectiva înăspririi restricțiilor de deplasare și activitate alimentează temerile privind impactul economic al pandemiei.
Acțiunile americane și europene se prăbușesc în tranzacțiile de astăzi: indicele S&P 500 s-a depreciat cu aproape 3% în debutul sesiunii, cel mai abrupt declin zilnic de la începutul lunii septembrie, în timp ce indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a coborât la minimul ultimelor cinci luni.
CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țarăNumărul infecțiilor cu virusul care provoacă boala Covid-19 continuă să atingă niveluri record în SUA și Europa, mai multe țări europene anunțând noi restricții în ultimele zile.
În SUA, numărul cazurilor noi a atins un nivel record de peste 500.000 în ultima săptămână, potrivit New York Times. Publicația americană notează că recordul negativ a fost stabilit chiar în timp ce Casa Albă redacta un raport cu realizările președintelui Donald Trump în anticiparea unui al doilea mandat, “încheierea” pandemiei Covid-19 fiind trecută pe listă cu litere mari.
CITEȘTE ȘI Mazars lansează o nouă filozofie de brandIndicele S&P 500 era în scădere cu 2,77% în jurul orei 17:30 (ora României), Dow Jones Industrial Average (DJIA) cu 2,81%, iar Nasdaq Composite cu 2,78%.
CITEȘTE ȘI Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19Principalii indici bursieri europeni consemnau deprecieri de peste 3% la ora menționată: - 3,3% pentru Stoxx Europe 600, -3,25% pentru FTSE 100 de la Londra, -3,97% pentru CAC 40 de la Paris și -4,45% pentru referința DAX de la Frankfurt.
Acțiunile companiilor germane s-au depreciat puternic după ce cancelarul german, Angela Merkel, a propus închiderea barurilor și restaurantelor pentru a încetini răspândirea virusului, scrie Bloomberg.
Activele de refugiu, precum obligațiunile, au crescut, iar indicele volatilității de pe Wall Street a atins cel mai ridicat nivel din luna iunie.
"Odată cu creșterea numărului de cazuri Covid, piețele se tem că factorii de decizie politică vor răspune cu un nou blocaj dur. Acțiunile care depin de revenirea la activitățile zilnice obișnuite sunt lovite puternic acum", a comentat Bill Callahan, strateg de investiții la Schroders.
Pe piața petrolului, cotațiile “aurului negru” au scăzut cu peste 5%, pe fondul îngrijorărilor privind scăderea cererii.