Fostul premier britanic David Cameron a câștigat aproximativ 10 milioane de dolari de la Greensill Capital înainte ca firma, specializată în acordarea de credite pentru capital de lucru, să intre în faliment, potrivit unor documente obținute de BBC.
Greensill a intrat în insolvență în martie după ce Credit Suisse a retras o finanțare de 10 miliarde de dolari. Greensill era principalul furnizor de credite pentru capital de lucru al GFG Alliance.
GFG Alliance, controlat de Sanjeev Gupta, deține Liberty House, care a cumpărat, în 2019, combinatul siderurgic de la Galați, fostul SIDEX.
David Cameron a fost consilier al Greensill începând cu 2018. Fostul premier încasa un salariu anual de 1 milion de dolari de la Greensill pentru rolul său de consilier cu jumătate de normă, potrivit BBC. În plus, în 2019, aceasta ar fi primit un bonus de 700.000 de dolari.
Tot în 2019, Cameron ar fi încasat 4,5 milioane de dolari din vânzarea de acțiuni Greensill.
Pe parcursul celor doi ani și jumătate în care a ocupat poziția de consilier part-time, Cameron ar fi ajuns la câștiguri totale de peste 10 milioane de dolari.
Anteror intrării în insolvență a Greensill, Cameron a făcut lobby pentru companie și a încercat să convingă autoritățile britanice să sprijine financiar Greensill. Potrivit unui raport publicat luna trecută de Camera Comunelor, Cameron nu a încălcat nicio lege în domeniul lobby-ului prin practicile sale, însă membri ai Parlamentului britanic au descris acțiunile sale ca "lipsite de judecată".
Potrivit BBC, Cameron a trimis 56 de mesaje prin care încerca să convingă miniștri și funcționari publici să sprijine financiar Greensill.
Fostul prim-ministru dorea ca Banca Angliei să investească peste 10 miliarde de lire sterline, din fonduri publice, în creditele Greensill. Banca Angliei a refuzat această propunere, însă în 2020 Greensill a fost inclusă într-o schemă destinată finanțării de urgență a cmpaniilor afectate de pandemie. Schema permitea Greensill să ofere credit garantate în proporție de 80% de stat .