Acțiunile europene și americane au început săptămâna de tranzacționare “pe roșu”, după ce datele surprinzător de puternice privind piața muncii din cea mai mare economie a lumii au reaprins speculațiile legate de noi acțiuni agresive ale Fed pentru a combate inflația ridicată.
Tensiunile geopolitice dintre SUA și China afectează, de asemenea, sentimentul din piețe, după ce Washingtonul a anunțat doborârea unui presupus balon de spionaj de proveniență chineză deasupra Oceanului Atlantic, mutare criticată de guvernul de la Beijing.
Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se deprecia cu 0,90% în jurul orei 17:15 (ora României), până la 456,67 de puncte, după ce anterior a coborât la un minim intraday de 455,24 de puncte.
CITEȘTE ȘI Anul financiar 2022 pentru TeraPlast - explicat de conducerea companiei. „Deși a început foarte promițător, a avut o schimbare dramatică pe foarte multe niveluri.". Așteptări optimiste pentru 2023Indicii FTSE 100 de la Londra și DAX de la Frankfurt înregistrau un recul de circa 1% fiecare, în timp ce referința CAC 40 de la Paris se corecta cu 1,6%.
Principalii indici bursieri de la New York consemnau deprecieri de până la 1,1% la ora menționată.
Piețele financiare sunt încă în șoc după datele puternice de vineri privind piața americană a muncii, potrivit analiștilor.
Companiile americane au creat 517.000 de noi locuri de muncă în ianuarie, dublu față de decembrie și mult peste estimările analiștilor, în timp ce rata șomajului a continuat să scadă.
"Pe de o parte, o piață a forței de muncă rezistentă ar putea susține dorința și capacitatea gospodăriilor de a continua să consume și, prin urmare, ar putea susține câștigurile corporative și acțiunile pe termen scurt", a comentat Rouyaka Ibrahim, analist la BCA Research, citată de MarketWatch.
Potrivit acesteia, implicațiile pe termen mai lung sunt mai grave - dacă se declanșează un al doilea val de inflație, Fed va trebui să acționeze mai energic, ceea ce ar putea duce la o recesiune profundă.
De cealaltă parte, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a descris, luni, economia americană drept "puternică și rezistentă", declarându-se încrezătoare că SUA vor putea evita o recesiune.