Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM), condus de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, a recomandat băncii centrale și Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), responsabilă pentru companiile de asigurări și fonduri de investiții, să solicite instituțiilor financiare aflate în aria acestora de supraveghere ca, cel puțin până la 1 ianuarie 2021, să evite inclusiv distribuirea de dividende.
Recomandarea este avansată în contextul în care, în primăvară, se vorbea mai mult de bănci decât și de companiile de asigurări și fondurile de investiții în ceea ce privește sistarea dividendelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Recomandările incluse oficial acum în documentul CNSM
evitarea efectuarea oricăreia dintre următoarele acțiuni:
(i) să distribuie dividende sau să acorde un angajament irevocabil de a distribui dividende;
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini(ii) să răscumpere acțiuni ordinare,
(iii) să creeze o obligație de plată a unei remunerări variabile către un membru al unei categorii de personal ale cărui activități profesionale au un impact material asupra profilului de risc al instituției financiare, care au ca efect reducerea cantității sau calității fondurilor proprii la nivel consolidat și/sau individual.
La acel moment, după ce Société Générale a devenit a 3-a banca din sistemul de credit francez care a sistat plata dividendelor, și instituția de credit deținută în România, BRD Groupe Société Générale (BRD), a modificat convocatorul pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 23 aprilie, renunțând la dividendul brut de 1,64 lei/acțiune, cu randament net de 2 cifre și trecând la rezultatul reportat întreaga sumă de 1,53 miliarde lei alocată conform propunerii anterioare pentru plata dividendelor. Raiffeisen Bank și-a notificat, de asemenea, acționarii că nu va acorda dividend din câștigul aferent anului 2019. Și ING a anunțat atunci că suspendă plata dividendelor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ion Țiriac pregătește extinderea afacerii Stejarii cu aproape 200 de apartamente de luxRecomandările de la băncile centrale vin în sensul unei întăriri a structurilor de capital ale băncilor înaintea unei perioade anticipată a fi de recesiune în urma epidemiei de coronavirus și a măsurilor de răspuns care au presupus - și încă presupun - restricții de circulație și închideri parțiale ale economiilor, dar și în întâmpinarea unor voci din piețele financiare internaționale, unde persoane cu mare experiență pe Wall Street, în administrațiile publice sau în mediul corporativ amintesc faptul că în capitalism sunt acționarii cei care trebuie să asigure baza de capital companiilor pe care le dețin, pentru a trece și peste etapele de criză. În contextul solicitărilor pentru ajutoare de stat s-a înmulțit numărul criticilor față de politica de decapitalizare a companiilor promovată în ultimii ani prin dividende generoase și programe de răscumpărare a acțiunilor proprii, derulate la prețuri din ce în ce mai mari.