Rata inflației din SUA a urcat la maximul ultimilor 30 de ani. Mari probleme cu materia primă și forța de muncă

Rata inflației din SUA a urcat la maximul ultimilor 30 de ani. Mari probleme cu materia primă și forța de muncă
scris 28 aug 2021

Rata anuală a inflației din SUA a urcat la maximul ultimilor 30 de ani, în contextul deficitului de materii primă și forță de muncă.

Rata inflației, calculată pe baza indicelui cheltuielilor de consum personal (PCE), a urcat la 4,2%, de la 4% în iunie, cel mai ridicat nivel din 1991.

Urmărește-ne și pe Google News
eToro: Românii preferă activele mai riscante ETF-urilor CITEȘTE ȘI eToro: Românii preferă activele mai riscante ETF-urilor

La rândul ei, inflația anuală calculată pe baza indicelui prețurilor de consum s-a menținut în iulie la nivelul de 5,4%, cel mai ridicat începând din august 2008.

Spre deosebire de Banca Centrală Europeană (BCE), Rezerva Federală a SUA (Fed) urmărește inflația PCE în detrimentul evoluției prețurilor de consum în stabilirea politicii monetare.

Deși a indicat că politica monetară ar putea fi înăsprită mai curând decât era anticipat, Fed insistă în declarații că inflația va reveni către 2% odată ce economia va reintra în normalitate, problemele cu lanțurile de aprovizionare se vor rezolva și deficitul de forță de muncă se va reduce.

Totuși, minuta celei mai recente ședințe de politică monetară din SUA, publicată luna aceasta, relevă intenția Fed de a reduce achizițiile lunare de active, cel mai probabil până la finele anului. Anterior, Fed și-a luat angajamentul de a continua programul masiv de achiziții de obligațiuni, în valoare de 120 miliarde de dolari, “până când se vor realiza progrese substanțiale în ceea ce privește atingerea obiectivelor privind ocuparea forței de muncă și stabilitatea prețurilor”.

Potrivit minutei de la ultima ședință a Fed, diminuarea achizțiilor lunare ar putea începe "destul de curând, în contextul existenței riscului ca nivelul ridicat al inflației să fie mai persistent decât a fost anticipat".

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
rata inflatiei
preturi
pce
ipc
sua