Ziua pe bursa de la București: corecții ușoare, creștere de 3% a acțiunilor SIF Oltenia aduse de răscumpărări și o încremenire temporară preț de 10.000 de lei pentru titlurile BVB

Ziua pe bursa de la București: corecții ușoare, creștere de 3% a acțiunilor SIF Oltenia aduse de răscumpărări și o încremenire temporară preț de 10.000 de lei pentru titlurile BVB
scris 8 ian 2020

Într-o zi marcată de oscilații puternice pe piețele financiare internațonale după atacul iranian de ieri noapte asupra unor baze americane din Iran, pe bursa românească am consemnat o ședință neconcludentă, marcată de corecții importante pe mai mulți emitenți și evoluții punctuale care țin de evenimentele corporative interne.

Dai cu rachete în Irak și este degringoladă pe bursa românească. Sesiunea pieței de acțiuni de la București a fost cu totul eratică azi după turbulențe marcate în finanțele externe de riposta iraniană la uciderea de către americani a generalului care coordona activitățile trupelor paramilitare ale comunităților șiite din Orientul Apropiat și Mijlociu.

Urmărește-ne și pe Google News

Prima reacție a investitorilor din piața locală a fost să ia mâna de pe „butoane”. Activitatea de tranzacționare a fost în scădere, rulajul pieței de acțiuni de 33,90 milioane lei (7,09 milioane euro) fiind cu 19% mai mic decât cel din ziua precedentă. În absența unor ordine mai consistente, și piața în ansamblul ei a fost lipsită de coerență, mișcată de investitorii cu interese punctuale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, indicii principali au avut un declin de aproape o treime, niciuna dintre primele cele mai tranzacționate 3 acțiuni nu a consemnat deprecieri, iar unele titluri au înregistrat, prin contrast, chiar corecții mai abrupte.

După confirmarea către Profit.ro, Exxon Mobil reiterează că negociază ieșirea din proiectul Neptun Deep și spune că încă nu a găsit un cumpărător CITEȘTE ȘI După confirmarea către Profit.ro, Exxon Mobil reiterează că negociază ieșirea din proiectul Neptun Deep și spune că încă nu a găsit un cumpărător

Mutările mari sunt amânate pentru mai târziu. De la începutul acestui an nu a fost realizată nicio tranzacție specială în piața deal. Nu înseamnă că investitorii neapărat ocolesc bursa. Volume semnificative s-au adunat pe acțiunile celor mai tranzacționate 2 acțiuni din precedentul deceniu, dar, într-un context încă neclar, forțele de sens contrar s-au anulat pentru închideri în zona nivelurilor de referință.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,20%, până la prețul de 2,5600 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 13,23 milioane lei, iar titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,1950 lei/acțiune, pe transferuri de 7,03 milioane lei, investitorii manifestând prudență față de parametrii încă necunoscuți ai ofertei de răscumpărare pentru 200 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social și un sfert din cele 800 milioane de titluri vizate de program de buy-back pe anul în curs.

ULTIMA ORĂ Guvernul a eliminat prin OUG suprataxa de 2% din energie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a eliminat prin OUG suprataxa de 2% din energie

O poveste diferită se consumă la SIF Oltenia (SIF5). Titlurile societății au crescut astăzi cu 2,75%, pe al 3-lea rulaj al zilei, de  la comunicarea unei astfel de operațiuni de piață 2,59 milioane lei. Prețul de închidere de 2,6200 lei/acțiune este cu 4,72% sub cel de 2,7500 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare care se va derula în perioada 16-30 ianuarie și va fi intermediată de SSIF Voltinvest. Pachetul vizat este de 38,39% acțiuni și reprezintă 6,62% din capitalul social.

Este mișcarea care a tras în sus indicele financiar BET-FI, singurul cu închidere pozitivă, +0,33%, la nivelul de 47.313,17 puncte. Prin contrast, piața în ansamblul ei a fost în declin. Indicele compozit BET Plus s-a retras cu 0,28%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,29%, până la nivelul de 9.856,93 de puncte. Sub aspect tehnic, la acest început de an 2020, indicele celor mai lichide românești gravitează în zona mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), care a funcționat de mai multe ori ca suport dinamic pe parcursul actualului trend ascedent, așa cum se vede pe graficul de mai jos.

Ziua pe bursa de la București: corecții ușoare, creștere de 3% a acțiunilor SIF Oltenia aduse de răscumpărări și o încremenire temporară preț de 10.000 de lei pentru titlurile BVB

O tendință mai pronunțat negativă a fost pe sectorul energetic, al cărui indice BET-NG a suferit un recul de 0,80%, sub influența corecției de 1,09%, până la prețul de 36,30 lei/acțiune, a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG) care au însumat tranzacții de 1,50 milioane lei, dar mai ales de scăderea de 1,86% a titlurilor Transgaz (TGN) care au închis la un minim al ultimelor 9 luni de 343,50 lei/acțiune o ședință în care au adunat volume echivalente cu 1,22 milioane lei. Compania este marele pierzător al reconfigurării tranzitului gazului rusesc în regiune, iar operatorul de transport autohton ar putea trece pe pierdere, conform datelor obținute de Profit.ro.

Un declin ceva mai atenuat, -0,22%, până la prețul de 0,4490 lei/acțiune, l-au avut titlurile OMV Petrom (SNP), care au totalizat schimburi de 1,87 milioane lei. Către închiderea pieței, compania petrolieră a anunțat că cedează 40 de zăcăminte unei firme în care este implicat fostul său șef de dinainte de privatizare, Ion Popa.

Reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care s-au corectat cu 0,77%, până la prețul de 15,50 lei/acțiune, și de cele ale SIF Moldova (SIF2) care au staționat la prețul de 1,6000 lei/acțiune.

Altfel, lichiditatea nu a fost mare. Spre exemplu, un ordin de vânzare pentru acțiuni ale operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB) în echivalent numai cu puțin peste 10.000 de lei a fost suficient pentru a declanșa, puțin după prânz, mecanismul de întrerupere a volatilității care încremenește piața timp de 3 minute pentru a aștepta noi ordine în contrapartidă care să ajute la configurarea de preț.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
transgaz
sif oltenia