Zi de corecții la BVB. Retragere și la nivelul volumelor

Zi de corecții la BVB. Retragere și la nivelul volumelor

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

scris 1 iul 2019

După avansul puternic pe maximele anului din sesiunile precedente, prima zi de tranzacționare a acestei săptămâni de la Bursa de Valori București a fost marcată de corecții. Indicele principal a pierdut o cincime de procent. Declin de aproape 2% pe titlurile Fondul Proprietatea și creștere în limita de 15% pentru acțiunile Oil Terminal.

Bursa românească a înaintat în iunie din maxime în maxime. Timid, însă. Investitorii, mai degrabă prudenți, s-au repliat după fiecare mișcare și orice nou vârf a fost urmat rapid de retragere. Nu este excepție nici la acest punct al pieței: 3 sesiuni de creștere pe către o valoare maximală peste reperul de 8.800 de puncte pe indicele BET au fost urmate de o zi de corecții.

Urmărește-ne și pe Google News

Piața de la BVB a avut o sesiune de retragere în pofida momentului favorabil din lumea mare a investițiilor, unde investitorii au intrat pe activele de risc, încurajați de Summit-ul G20 al celor mai industralizate țări de la Osaka, unde discuții preliminare par a contura reașezarea la masa negocierilor a conducătorilor din SUA și China pentru ajungerea la un acord comercial.

Este contextul în care indicii din Europa au avut preponderent închideri „pe verde”: : +0,69% indicele Euro Stoxx 50, +0,97% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,52% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,99% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,15% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,84% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,18% pentru indicele indicele PX de la Praga.

Americanii de la Franklin Templeton, o poveste de peste un deceniu la administrarea Fondului Proprietatea, cu 12 miliarde de lei în buzunarele acționarilor CITEȘTE ȘI Americanii de la Franklin Templeton, o poveste de peste un deceniu la administrarea Fondului Proprietatea, cu 12 miliarde de lei în buzunarele acționarilor

La București, piața nu a avut puterea unei cuplări. Piața a fost trasă în jnos de cel mai tranzacționat emitent, Fondul Proprietatea (FP), care a reunit schimburi însumând 4,89 milioane lei și care a pierdut 1,87% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 1,0500 lei/acțiune. După închiderea pieței, fondurile de pensii administrate de Allianz Țiriac au anunțat că au depășit nivelul de deținere de 5% din drepturile de vot de la FP.

Este un impas care s-a transmis la nivelul indicilor. Astfel, indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,16%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,20%, până la nivelul de 8.797,06 puncte. Sub aspect tehnic, trendul ascendent rămâne robust, cu indicele celor mai lichide acțiuni evoluând deasupra mewdiilor mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), respectiv media mohbilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), așa cum se vede pe graficul atașat.

Zi de corecții la BVB. Retragere și la nivelul volumelor

Ziua de corecție a fost marcată și de o retragere la nivelul volumelor. Într-un context încă incert pentru bursele mari, investitorii au ezitat să ia poziții decisive, iar aceasta s-a răsfrânt într-un rulaj al pieței de acțiuni de 52,17 milioane lei (11,02 milioane euro), superior mediei zilnice de tranzacționare de anul trecut, dar sub reperele care au însoțit raliul spre maxime din a 2-a jumătate a lunii iunie.

Ziua nu a fost, însă, neapărat negativă, iar culoarea „roșie” a indicilor a fost întrucâtva înșelătoare. Acțiunea-fanion a bursei românești, cea a Băncii Transilvania (TLV) a câștigat 0,42%, până la prețul de 2,4050 lei/acțiune pe volume echiovalente cu 4,05 milioane lei. Este un noui maxim al acestui an pentru titlurile instituției de credit și conferă acesteia o capitalizare bursieră de 11,58 miliarde lei (2,44 miliarde euro).

CONFIRMARE iHunt, producător român de telefoane mobile, și-a fixat data de listare la Bursă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE iHunt, producător român de telefoane mobile, și-a fixat data de listare la Bursă

Primele 2 protagoniste au fost urmate de un pluton de acțiuni de pe segmentul energetic al cărui indice BET-NG a alunecat cu doar 0,01% sub referința de vineri. Astfel, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au staționat la prețul de 360,00 lei/acțiune, pe transferuri de 2,75 milioane lei. În ultima variantă, revizuită, a Planului de dezvoltare a sistemului național de transport al gazelor în perioada 2019-2028 întocmit de Transgaz, se precizează că până la finalul acestui an nu vor fi finalizate lucrările la faza 1 a proiectului conductei BRUA, menit să majoreze capacitatea de export de gaze naturale a României la 1,75 miliarde metri cubi pe an către Ungaria și 1,5 miliarde metri cubi spre Bulgaria.

De asemenea, titlurile OMV Petrom (SNP) au avqansat cu 0,25%, până la prețul de 0,3960 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,75 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL), printr-un impuls de 0,44%, s-au întors pe limita superioară de 11,35 lei/acțiune a coridorului de variație în care aceste titluri s-au aflat în ultimele săptămâni. Prin contrast, titlurile Romgaz (SNG) au suferit un recul de 0,62%, până la prețul de 32,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,84 milioane lei.

Vedete neobișnuite: MedLife, Bittnet Systems și Oil Terminal

Tranzacții de 2,54 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile MedLife (M) care s-au apreciat cu 0,92%, până la prețul de 32,80 lei/acțiune. Deopotrivă, rulaje sporite, de aproximativ 770.000 de lei, s-au înregistrat pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, unde titlurile Bittnet Systems (BNET) au avut o corecție severă de 10,96%, până la prețul de 3,1700 lei/acțiune, după evoluția parabolică din a 2-a jumătate a lunii trecute, mișcare de regulă specifică maniilor speculative. „Mi se pare că asist și la o bulă speculativă pe Bittnet pe care personal eu nu o înțeleg”, declara pentru Profit.ro în urmă cu 2 săptămâni Sever Lupu, investitor cu 15 ani de experiență pe piața de capital românească. „Acolo e numai retail.”

Eveniment inedit, titlurile Oil Terminal (OIL) au explodat la bursă în limita creșterii de 15% pentru o zi de tranzacționare admisă de sistemul pieței, după ce emitentul a comunicat interesul fondurilor americane de investiții Amerocap, cu plasamente de peste 1 miliard de dolari în sectorul energetic și de apărare. Conexiuni cu un fost secretar al Energiei din Administrația George W. Bush. La prețul de 0,1805 lei/acțiune unde acțiunile Oil Teminal au rămas fără ofertă, capitalizarea de piață a companiei s-ar ridica la 105,13 milioane lei (25,15 milioane dolari).

Zi de corecții la BVB. Retragere și la nivelul volumelor

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz
medlife
oil terminal