Într-o zi marcată de aversiune la risc pe piețele financiare internaționale, investitorii activi la BVB au arătat ezitare la cumpărare.
Traiectoria corectivă s-a accelerat pe marile burse ale lumii. După o sesiune preponderent negativă în Europa, la New York Stock Exchange, indicele Dow Jones Industrial Average s-a depărtat la peste 700 de puncte față de maximul istoric atins săptămâna trecută și indicele de tehnologie Nasdaq100 avea o depreciere mai mare de un procent.
Este climatul în care la București investitorii își caută poveștile locale. Deschiderea ședinței de tranzacționare de la Bursa de Valori București a marcat schimbarea simbolului de tranzacționare pentru Longshield Investment Group, în LONG, din SIF4, lăsând în urmă – prin rebranding – o istorie bogată pentru bursa românească a societăților de investiții financiare rezultate din programul de privatizare în masă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un emitent de la ac eastă categorie a fondurilor alternative de investiții, Infinity Capital Investments (INFINITY) a adunat volume de aproape 2 milioane lei, în contextul unui salt de 3,35% al cotației, până la prețul de 2,4700 lei/acțiune. Totuși, bursa românească a fost caracterizată de o lichiditate foarte slabă, în tradiția din ultimii ani ca investitorii să se retragă de la „butoane” în etapele de vânzări de pe extern.
Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 34,30 milioane lei (6,89 milioane euro), și acesta ajutat de un transfer special în valoare de 2,78 milioane lei efectuat în piața deal cu acțiuni ale Băncii Transilvania (TLV). Titlurile instituției de credit au adunat și pe segmentul regular schimburi de 6,83 milioane lei, în condițiile în care cotația a urcat cu 1,45%, până la prețul de 28,00 lei/acțiune.
CITEȘTE ȘI Cel mai mare investitor local de pe bursa locală își reduce deținerea la grupul BVB sub reperul de 5%. Acum 8 ani avea aproape 9% din titluriCealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 0,24%, până la prețul de 20,55 milioane lei, pe o activitate de 1,13 milioane lei. Un alt simbol care a fost preferat de investitorii instituționali nerezidenți în „boom”-ul bursier din anii 2005-2007, cel al OMV Petrom (SNP), a cumulat cele mai mari tranzacții din piața reglementată, în valoare de 8,61 milioane lei. Compania petrolieră românească a câștigat 1,33% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,7245 lei/acțiune.
Prin contrast, pe volume echivalente cu 2,15 milioane lei, titlurile unui alt producător de energie, Hidroelectrica (H2O), s-au retras cu 0,24%, până la prețul de 123,20 lei/acțiune, nivel la care valoarea de piață a companiei se ridică la 55,41 miliarde lei (11,13 miliarde euro).
CITEȘTE ȘI Agroland își majorează profitul net semestrial. Plan fixat - o rețea de peste 250 magazineSfidând impulsul de vânzare de pe bursele occidentale, piața de la București, în ansamblul ei, a avut o tendință favorabilă, așa cum se vede pe tabloul indicilor: +0,54% pentru indicele compozit BET-XT, +0,83% pentru indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 61.581,23 de puncte, +0,27% pentru indicele de energie BET-NG și +0,60% pentru indicele reprezentativ BET, care, la nivelul de 17.442,24 de puncte, recuperează aproape integral mișcarea negativă din ziua precedentă.
În rest, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit pe alte 2 simboluri, respectiv titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au urcat cu 0,75%, până la prețul de 5,3900 lei/acțiune, și pe titlurile fabricantului de produse din beton Prebet Aiud (PREB), care au staționat la prețul de 2,1000 lei/acțiune.