Alexandru Ilișie, directorul de investiții al OTP Asset Management explică cât de important este pentru o companie listată să aibă o acțiune lichidă la Bursă, dincolo de cifrele financiare: dacă nu are lichiditate, nu putem să investim în ea. Piața este însă într-un moment foarte bun în această perioadă, inclusiv din punct de vedere al rulajelor, sumele investite au crescut și companiile listate comunică mai bine, adaugă el.
„Ce ne place e să vedem lichiditate, pe lângă indicatori financiari buni. Pe lângă lichiditate, compania ar trebui acoperită cu rapoarte de analiză, chiar plătite de companie”, explică Ilișie, la conferința Profit Piața de Capital.forum, despre ce urmărește OTP Asset Management atunci când face investiții la bursă.
Conferința a fost organizată cu sprijinul BCR, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera Group, TeraPlast, fiind trasmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Chiar dacă rapoartele de analiză susțin achiziția unei acțiuni, managerii de fonduri se întorc tot la existența lichidității.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Avem o obligație legală atunci când un investitor vrea să retragă din unul din fondurile noastre să-i virăm banii în 10 zile. Putem să vedem o companie bună, care nu are lichiditate, și să nu putem să investim în ea. Lichiditatea poate să transforme o companie bună într-o acțiune bună”, adaugă directorul de investiții al OTP Asset Management.
Faptul că există tranzacții multe zilnice pe companiile mari face ca acestea să fie cele mai atractive pentru invstitori, adaugă el.
Poza lichidității s-a îmbunătățit la Bursa de la București în ultimii ani.
„Pe piața locală de capital suntem într-un moment foarte bun. Nivelul de lichiditate este foarte ridicat comparativ cu perioada anterioară”, adaugă Ilișie.
Ilișie povestește cum în timpul crizei din 2008, când voia să vândă nu găsea niciun cumpărător cu zilele pe unele acțiuni, în timp ce în 2020, chiar dacă piața a fost puternic lovită de șocul pandemiei, au fost investitori la cumpărare.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. CFO Sphera Franchise Group: Performanțele din ultima perioadă au fost istorice. Potențialul e de cel puțin dublare în România, Republica Moldova și Italia - în analiză„Vedem companiile listate mult mai deschise în a prezenta planurile. Am dori să vedem mai mult forward looking din partea lor, dacă ar putea să prezinte”, spune Ilișie.
Deja o parte din companii își publică pe site-uri transcrierile ședințelor, unele încep să prezinte datele financiare în excel, ceea ce ajută analiștii, spune directorul de investiții al OTP, care adaugă și că investitorii sunt dispuși să plătească o primă pentru achiziția acțiunilor companiilor care comunică mai mult cu investitorii.
„În ultimii 10 ani și piața de fonduri de investiți și capitalizarea bursieră au crescut enorm. În urmă cu 10 ani, fondurile de acțiuni pe piața locală aveau undeva la 500 de milioane de lei, acum fondurile deschide de investiții pe piața locală au undeva la 4,7 miliarde de lei. Au crescut de aproape 8 ori. Asta cumva vine din această comunicare. Și noi ca investitori putem să înțelegem mai mult compania, investitorii de retail pot să înțeleagă mai mult compania”, spune el.
Ilișie mai explică și cum au fost cazuri în trecut când administratorul nu a vândut toată expunerea pe o companie, deși piața mergea în jos, pentru că avea încredere în structura de conducere a companiei. Un astfel de exemplu este Sphera (cu francizele KFC, Pizza Hut, Taco Bell), care a fost în industria cea mai afectată de restricțiile din pandemie.