Miliardarul american Paul Tudor Jones, manager de fonduri de hedging, spune că perioada abundenței banilor s-a încheiat și că urmează o etapă în care piețele financiare își vor îndrepta atenția către deficitele fiscale.
Împrumuturi masive la dobânzi mici pentru cheltuieli publice în continuă creștere. Politicile cu care statele s-au obișnuit la acest început de secol ar urma să se încheie abrupt, într-o etapă în care investitorii vor fi mai atenți pe cine creditează. Este ceea ce anticipează investitorul Paul Tudor Jones, cel care și-a câștigat reputația în piețele financiare internaționale în anul 1987, când a anticipat corect prăbușirea acțiunilor din Lunea Neagră observând că bursa americană mergea pe o traiectorie care copia parcursul ce a premers crahul din 1929.
Șocul bursier actual este rezultatul a 12 ani de experimentări masive în domeniul politicii monetare, care au apăsat randamentele la instrumentele cu venit fix, spune Tudor Jones, investitor creditat de Forbes cu o avere netă de 7,5 miliarde dolari.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Elon Musk s-a răzgândit și vrea să cumpere TwitterÎn plus, în ultimii 2 ani au fost promovate și experimente fiscale, cu stimuli foarte mari, pentru a contracara efectele pandemiei. Prea mulți bani, prea multe cheltuieli fiscale. Este o realitate pe care nu o vom mai vedea în anii 2020, în care investitorii ar urma să se concentreze pe dinamica datoriilor.
„Va fi opusul față de ce am experimentat în ultimul deceniu”, a declarat Tudor Jones pentru CNBC, adăugând că investitorii vor lua la rând țară cu țară.
Va fi nevoie de replieri fiscale, iar investitorii vor cere premium atât în piețele de bonduri, cât și pe burse atunci când fac plasamente în acțiuni. Statele vor fi nevoite să promoveze politici fiscale care să dea încredere oamenilor în viabiliatea monedelor, mai spune miliardarul american, care în prezent se ocupă în primul rând de fundația Robin Hood, axată pe reducerea sărăciei.
El anticipează intrarea SUA în următoarele luni într-o recesiune clasică, ce ar urma să dureze 300 de zile și în care bursa să scadă cu 10%. Piețele de acțiuni ar urma să-și revină atunci când Rezerva Federală Americană se va opri din majorările de dobândă. Atunci va fi un raliu masiv pe instrumentele financiare care, în mod tradițional, sunt alimentate de inflație.