Vânzările revin la BVB. Scădere de 2,7% a indicelui principal pe volume echivalente cu aproape 10 milioane euro

Vânzările revin la BVB. Scădere de 2,7% a indicelui principal pe volume echivalente cu aproape 10 milioane euro

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

scris 21 apr 2020

Cu tonul deprecierilor dat chiar de cele mai lichide acțiuni, bursa românească a avut o sesiune „roșie” la revenirea după minivacanța de Paști.

Impulsul descedent de la Bursa de Valori București care a început în luna februarie pe fondul crizei coronavirus și al blocării economiilor lumii este reluat după un raliu consistent, care a adus cotațiile cu aproape 20% față de minimele consemnate la jumătatea lunii martie. Tendința de vânzare pe piețele de acțiuni externe s-a reflectat și pe bursa locală, unde, după 4 zile de pauză, cotațiile au avut coborâri abrupte.

Urmărește-ne și pe Google News

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 2,75%, până la prețul de 1,8360 lei/acțiune, pe tranzacții de 16,40 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au coborât cu 3,71%, până la prețul de 27,25 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 10,20 milioane lei. De altfel, cei 2 emitenți au reunit 55,24% din rulajul de 48,16 milioane lei (9,96 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
SIF Banat-Crișana denunță ilegalități la SIF Oltenia prin refuzul de suplimentare a ordinii de zi a AGA și reia cererea de completare a convocatorului. Cu mandatele în joc, boardul a trecut chiar și peste ASF CITEȘTE ȘI SIF Banat-Crișana denunță ilegalități la SIF Oltenia prin refuzul de suplimentare a ordinii de zi a AGA și reia cererea de completare a convocatorului. Cu mandatele în joc, boardul a trecut chiar și peste ASF

Sunt și simbolurile care au ras în jos întreaga piață. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 2,64%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 2,69%, până la nivelul de 7.721,93 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești este pe o mișcare de respingere după ce a lovit, în precedentul rally, retragerea Fibonacci de 50,00% a scăderii din martie.

Vânzările revin la BVB. Scădere de 2,7% a indicelui principal pe volume echivalente cu aproape 10 milioane euro

Contextul din piețele financiare internaționale cântărește mult în aversiunea la risc într-o țară în care oricum este stare de urgență și nu sunt indicații clare din partea conducerii politice despre reluarea activității economice. În Europa, tabloul a fost zugrăvit în nuanțe de roșu-aprins: -4,06% pentru indicele Euro Stoxx 50, -2,96% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -3,77% pentru indicele CAC40 de la Paris, -3,99% pentru indicele DAX30 din Germania, -4,06% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -4,09% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,95% pentru indicele PX de la Praga.

Șocul din Europa s-a reflectat direct la BVB prin declinul de 3,25%, pe transferuri de 2,66 milioane lei, al titlurilor grupului bancar austriac Erste (EBS), însă, în mod paradoxal, un simbol tradițional preferat de investitorii instituționali nerezidenți nu a avut la fel de mult de suferit. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au alunecat cu 0,35% sub referință, până la prețul de 11,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,94 milioane lei.

EȘEC. Adio BRUA 2? Transgaz și omologul său maghiar au raportat cerere insuficientă. Eșecul final - cel mai probabil din cauza blocajului economiei globale determinat de măsurile restrictive CITEȘTE ȘI EȘEC. Adio BRUA 2? Transgaz și omologul său maghiar au raportat cerere insuficientă. Eșecul final - cel mai probabil din cauza blocajului economiei globale determinat de măsurile restrictive

Șocul extern s-a resimțit mai degrabă pe segmentul energetic. Indicele sectorial BET-NG a avut o scădere de 3,23%, peste media pieței, într-o zi în care cotația internațională a petrolului de tip Brent a căzut cu aproximativ 30%, până la minimele ultimelor 2 decenii, în zona de 18 dolari/baril, înainte de noaptea în care se face rollover pe o serie de contracte.

Titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au avut un picaj de 5,06%, până la prețul de 0,3000 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,81 milioane lei. La același capitol, titlurile Electrica (EL) s-au depreciat cu 1,69%, până la prețul de 9,2800 lei/acțiune, pe transferuri de 2,34 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au scăzut cu 3,10%, până la prețul de 250,00 lei/acțiune, pe o activitate de 1,62 milioane lei.

A supraperformat pieței, cu un declin de 1,48%, sectorul fondurilor închise de investiții al cărui indice BET-FI a închis la nivelul de 39.380,94 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 3,06% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale stabilizându-se la prețul de 1,1100 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al zilei, de 3,18 milioane lei. Societatea a notificat piața că din programul de răscumpărări aprobat de acționari au mai rămas de achiziționat până la 507,70 milioane acțiuni proprii, reprezentând 6,67% din totalul titlurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz