Holde Agri Invest SA, unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România, a înregistrat în primul semestru din 2024 EBITDA negativ, de -0,9 milioane de lei, cu pierderi mai mari cu 40%, și este obligat să suspende temporar planurile de extindere a suprafețelor exploatate, schimbându-l și pe Liviu Zăgan din funcția de Director General al companiei.
Compania raportează venituri de 62,5 milioane de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 13% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În prima jumătate a anului, compania a exploatat o suprafață de 16.321 de hectare, +24% față de S1 2023, din care 1.759 de hectare au fost cultivate în regim ecologic. Producția din primele șase luni din 2024 a fost de 18.867 de tone, în scădere față de anul precedent, ca urmare a secetei extreme din zonele în care sunt localizate fermele Holde.
„Holde Agri Invest trece în continuare prin provocări semnificative, cauzate în principal de seceta extremă, care a afectat serios producțiile în toată industria agricolă. Într-un context deja dificil, acesta fiind al doilea an consecutiv marcat de dificultăți, suntem nevoiți să regândim direcțiile strategice pentru viitor, prin concentrarea pe soluții pe termen lung, care să asigure sustenabilitatea și redresarea companiei.
Astfel, vom suspenda temporar planurile de extindere a suprafețelor exploatate, până când datoriile vor ajunge la un nivel sustenabil și accesul la capital va fi mai ușor. În plus, ne vom concentra investițiile în domenii care vor genera creșteri rapide în venituri sau reducerea costurilor, cum ar fi infrastructura de irigații și procesare, și vom explora oportunități de consolidare, inclusiv prin fuziuni, pentru a beneficia de sinergii în lanțul valoric al industriei”, a declarat Iulian Cârciumaru, Președintele Consiliului de Administrație al Holde Agri Invest.
În primele șase luni ale anului, fermele din portofoliul Holde au cultivat în regim convențional grâu, rapiță, floarea soarelui, porumb, mazăre, cartofi, sfeclă, orz, precum și în regim bio grâu, mazăre și floarea soarelui. În ceea ce privește campania de culturi de toamnă a anului agricol 2023-2024, aceasta a generat recolte totale de 43.621 de tone, în creștere cu 8% față de anul agricol precedent, din care 2.300 de tone au fost culturi în regim ecologic. Producțiile obținute au fost influențate în mod negativ de condițiile meteorologice nefavorabile, precum lipsa precipitațiilor și seceta pedologică.
Compania a înregistrat în primul semestru din 2024 EBITDA de -0,9 milioane de lei, comparativ cu o valoare pozitivă de 0,7 milioane de lei în S1 2023, determinată, în principal, de cheltuielile cu caracter ocazional generate de integrarea noilor ferme și a suprafețelor exploatate. Aceste cheltuieli au dus la înregistrarea unei pierderi nete de 12,2 milioane de lei, mai mare cu 40% față de aceeași perioadă a anului precedent. Pe de altă parte, compania a scăzut cheltuielile directe, deși suprafața exploatată a crescut, înregistrând și o diminuare a datoriei nete pe unitate de suprafață.
CITEȘTE ȘI Turcia lansează atacul împotriva mașinilor hibride din unele țăriPe acest fond, Conducerea Holde Agri Invest anunță schimbarea lui Liviu Zăgan din funcția de Director General al companiei. În perioada următoare, Consiliul de Administrație va iniția procesul de recrutare și selecție pentru un nou Director General. Între timp, Bogdan Serghiescu, Director Financiar și Director General adjunct al Holde Agri Invest, va prelua funcția de Director General interimar, în timp ce Zăgan își va continua activitatea în cadrul Companiei, în calitate de membru al Consiliului de Administrație, pentru a asigura suportul necesar pentru o integrare cât mai ușoară a noului Director General.
„Schimbările din echipa executivă anunțate la nivelul pozițiilor de Director General și Director Financiar, dar și schimbările care au avut în cadrul Consiliului de Administrație reflectă adaptarea noastră la noile realități și angajamentul de a susține redresarea companiei.
CITEȘTE ȘI România va împrumuta 920 milioane de dolari de la SUA, la dobândă avantajoasă, pentru consolidarea industriei naționale de apărareÎn perioada următoare, vom intensifica implicarea Consiliului de Administrație pentru a sprijini echipa executivă în acest demers.
Deși ne confruntăm cu dificultăți, ne menținem încrederea în potențialul pe termen lung al industriei agricole și în proiectul Holde pe care l-am început în urmă cu mai bine de șase ani. Angajamentul nostru față de acest proiect este reflectat de investițiile pe care le-am făcut în companie și de numărul de acțiuni pe care l-am acumulat de-a lungul anilor. Prin urmare, vreau să-i asigur pe toți acționarii noștri de responsabilitatea pe care o avem și de faptul că facem toate eforturile de a redresa situația prin care trece compania”, a adăugat Iulian Cîrciumaru.
În februarie, deși și-a majorat cu 31% cantitatea de produse agricole recoltate, la 56.550 de tone, primul holding agricol venit la cota bursei românești raporta atunci, pentru anul trecut, un rezultat EBITDA negativ de 5,30 milioane lei, de la câștigul pretaxare EBITDA de 15,84 milioane lei din 2022.
Holde Agri Invest (HAI) a realizat în 2023, de pe cele 13.725 de hectare pe care le lucrează, venituri totale de 97,08 milioane lei, în scădere cu 17,84% față de cele de 118,16 milioane lei din exercițiul financiar precedent.
„Randamentele mai mari reprezintă în cea mai mare parte rezultatul perfecționării tehnicilor agricole în cadrul fiecărei ferme, consolidării suprafețelor lucrate, precum și al investițiilor în utilaje, tehnică agricolă și sisteme de management performante”, spunea în raportarea anuală preliminară CEO-ul Liviu Zăgan. „Ca efect al scalării suprafeței, costurile indirecte per hectar au scăzut semnificativ. Menționez aici incidența cheltuielilor cu sediul central, reparațiile utilajelor agricole, reparațiile flotei de autoturisme și camioane, transportul recoltei și alte cheltuieli administrative. Aproape toate aceste cheltuieli, nu numai că au o incidență mai mică per hectar, dar la anumite rubrici am reușit să optimizam și avem scăderi în sumă absolută.”
CITEȘTE ȘI Turbomecanica – afaceri și profit net în ușoară scădere în 2023Compania care a avut cheltuieli de capital de 19,5 milioane lei și a afișat pe anul trecut o pierdere de 28,49 milioane lei, de 14 ori mai mari decât cea de 2,06 milioane lei din 2022.
„În ceea ce privește partea mai puțin bună a anului 2023, în ciuda tuturor eforturilor depuse de echipa noastră, chiar și în contextul producției bune, acest an va rămâne cel mai puțin profitabil an pe care l-am traversat, fiind practic primul an de când activăm, în care raportăm pierdere contabilă”, spunea CEO-ul Zăgan. „Motivul principal este legat de costurile de înființare a culturilor foarte mari, prețuri de valorificare a recoltei mult mai mici dar și lipsa unor instrumente de protecție din partea statului, în contextul interferențelor din piață, pe fondul războiului din Ucraina, a exporturilor rusești și subvențiilor acordate de alte țări, precum Ungaria și Polonia.”
CITEȘTE ȘI iHunt Technology trece pe pierdere în 2023Holde Agri Invest avea la 31 decembrie 2023 active totale de 305,48 milioane lei, cu 24,60% mai mari decât cele de 245,17 milioane lei de la sfârșitul anului 2022. În aceeași perioadă, datoriile totale au urcat cu 63,91%, la 232,20 milioane lei, de la 141,66 milioane lei.
Holde Agri Invest s-a listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București în toamna anului 2020.