Adunarea generală extraordinară a acționarilor Fondului Proprietatea, care deține 20% din capitalul companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a hotărât marți ca vânzarea deținerii FP la Hidroelectrica să se facă prin listarea acțiunilor companiei exclusiv la Bursa de Valori București (BVB).
Astfel, AGA a aprobat ″vânzarea acțiunilor deținute de Societate în capitalul social al SPEEH Hidroelectrica SA („Hidroelectrica”), reprezentând până la 19,94% din totalul acțiunilor emise de Hidroelectrica, prin ofertă publică secundară având obiect acțiuni emise de Hidroelectrica, urmată de admiterea acestor acțiuni la tranzacționare („Listarea”) doar la Bursa de Valori București″, precum și că ″Sumele de bani rezultate în urma vânzării parțiale sau integrale a pachetului de acțiuni în cadrul respectivei oferte publice secundare vor fi distribuite acționarilor Societății sub forma unui dividend special în termen de 3 luni de la încasarea sumei respective de către Societate″.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Hotărârea a fost luată la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, care deține 5,78% din acțiunile Fondului Proprietatea.
Conducerea FP propusese ca Hidroelectrica să fie listată și la BVB, și pe o bursă străină, neexcluzând nici scenariul vânzării directe a deținerii la producătorul hidro, însă propunerea sa a fost respinsă de acționari. În ultimele luni, Fondul a pledat în numeroase rânduri cauza listării duale a Hidroelectrica, sperând să convingă autoritățile să accepte această variantă.
Potrivit celor mai recente date oficiale, investitorii instituționali români dețin ca acționari peste 40% din drepturile de vot la Fondul Proprietatea, iar acționarii persoane fizice române – aproape 23%.
Cel mai mare acționar individual este fondul de pensii administrat privat (pilonul II) al NN (fostul ING), cu 10,89% din capitalul Fondului Proprietatea.
CITEȘTE ȘI Crește taxarea pentru venituri din jocuri de noroc din cazinouri, cluburi de poker, slot-machine și lozuriProfitul net al Hidroelectrica a crescut cu 37,4% în primele 9 luni ale anului, față de perioada similară din 2021, de la 2,56 la 3,52 miliarde lei, ca urmare a dublării prețurilor de vânzare, care a compensat reducerea masivă, cu circa un sfert, a producției de electricitate a companiei, afectată de secetă. Veniturile companiei au avansat cu 46,8% în intervalul menționat, la 6,88 miliarde lei
Vânzările totale de energie ale Hidroelectrica s-au redus cu 24,5% în ianuarie-septembrie 2022, de la 14,1 la 10,6 TWh, în timp ce energia vândută din producția proprie s-a comprimat cu 26,3%, de la 13,6 la 10 TWh, ca urmare a secetei. În schimb, prețul mediu de vânzare realizat aproape s-a dublat, de la 305,4 la 590,5 lei/MWh.